Druk bezig met de challenge om een parcours te volgen. Foto: PR
Druk bezig met de challenge om een parcours te volgen. Foto: PR

Challenge met stip en appeltaart op Tormijnschool

NOORDIJK - "998, 999… 1000", roept meester Jesse als hij het filmpje opneemt van de dagchallenge 'bal hoog houden'. Dat is namelijk de nieuwste uitdaging voor alle leerlingen van de Tormijnschool in Noordijk. De dagchallenge die ze met het voorbeeld van meester Jesse toegestuurd gekregen was: probeer zo vaak mogelijk een bal hoog te houden en stuur je filmpje op naar de meester of juf. Lukt het goed met een bal? Dan kan je het ook met een wc-rol proberen.

Natuurlijk heeft meester Jesse die 1000 keer echt niet gehaald, maar met een beetje knippen en plakken kun je iedereen mooi voor de gek houden. Dat deed ook Calle die de wc-rol aan een dun draadje had gehangen. Zijn vader hield, buiten beeld, de stok vast waaraan het draadje met wc-rol zat. En zo kon Calle heel goed 'wc-rol hooghouden'.
Op de Tormijnschool is het stil, geen kinderen en soms een of twee leerkrachten. Toch zijn alle leerlingen thuis hard aan het werk met spelling, taal of rekenen. Ze worden digitaal gevolgd door hun leerkrachten met wie ze kunnen chatten of mailen als ze het niet snappen. Een totaal andere manier van leren waarbij van de kinderen veel zelfstandigheid wordt gevraagd.

Parcours
Op de Tormijnschool wordt naast dit serieuze werk ook elke week een challenge bedacht; een uitdaging waaraan de kinderen mee mogen doen. Deze week was dat: bedenk een parcours van kosteloos materiaal. Heel veel kinderen hebben hieraan deelgenomen. Het prachtige weer spoorde hen natuurlijk aan om naar buiten te gaan. De filmpjes waren zeer divers; kinderen springend over picknicktafels, crossend op een fietsje door de tuin, met een paard (!) over hindernissen, springend over hooibalen of skeelerend langs obstakels.
Om de interactie te houden tussen leerling en leerkracht worden er ook nog challenges voor een dag bedacht. Zo kregen kinderen de opdracht om van een leeg blaadje met een zwarte stip een mooie tekening te maken. De tekeningen worden op klasbord geplaatst, een afgeschermde online omgeving waarop berichten en foto's worden gedeeld. Kinderen zijn zo trots op hun werk en brengen anderen daarmee wellicht ook op het idee om mee te doen.

Appeltaart
Het zijn soms de kleine dingen die ons een glimlach op het gezicht geven. Zo ook het filmpje dat een ouder spontaan stuurde van de bezigheden van de leerlingen van de Tormijnschool waarbij de beelden werden begeleid door drummer Sill. En op vrijdagmorgen kwam een ouder de lege school inlopen. Ze had een appeltaart gebakken en kwam die brengen. Een gebaar dat in deze rare tijd als een mooi initiatief werd aanvaard.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden