Een foto 'achter de ramen'. Foto: Erika Klein Kranenbarg
Een foto 'achter de ramen'. Foto: Erika Klein Kranenbarg

Zichtbaar zijn in een onzichtbare tijd

Algemeen

RUURLO - Veel mensen zitten binnen en komen nauwelijks buiten. Onzichtbaarheid in deze coronatijd is een verschijnsel dat ook het sociale leven beïnvloedt. Fotograaf Erika Klein Kranenbarg werkt normaal voor de zorg, maar staat daar nu voor gesloten deuren. De mensen zitten binnen, afgescheiden van de buitenwereld. Vanuit de VS waaide een initiatief over om toch met elkaar in contact te blijven: thuisfotografie op afstand.

Sinds deze week is Erika op pad om mensen thuis te fotograferen. Ze plaatste een oproep op Facebook en werd overstelpt met reacties. "Mensen kunnen zich via Facebook aanmelden voor een foto 'achter de ramen'. Ik werk met een telelens en blijft op vijf meter afstand. Sommigen blijven binnen, anderen komen in de deuropening en maken een praatje. Zo kunnen ze ook nog hun verhaal even kwijt. Het geeft enorm veel energie en voldoening. Kinderen maken spontaan een tekening voor me of een kransje en leggen dat in de tuin klaar. Ze staat soms al drie kwartier voor het raam te wachten tot ik kom, opgepoetst en wel. Aanbellen hoeft niet, ik zwaai alleen even dat ik er ben."

In eerste instantie wilde ze zich beperken tot haar woonplaats Ruurlo, maar daar is ze vanaf gestapt. Deze week komt ze ook bij burgemeester Joost van Oostrum thuis en daarna is ze beschikbaar voor heel Berkelland. Daarbij blijft het. Aanvragen uit andere gemeenten neemt ze niet aan. En de foto's? "Ik post ze allemaal op Facebook. Verder denk ik na over bijvoorbeeld een boek of een expositie. Het mooie aan dit werk is dat ik de mensen weer zichtbaar maak in een onzichtbare tijd."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant