Lindsey en haar broertje volgen de lessen in hun hut. Foto: eigen foto
Lindsey en haar broertje volgen de lessen in hun hut. Foto: eigen foto

Kinderen Tormijnschool gaan videobellen

Algemeen

NEEDE - 'Goeiemorgen juf!' Dat is wat de leerkrachten van de Tormijnschool elke morgen een aantal keren op hun scherm zien verschijnen. Niet meer de 'goedemorgen' bij de voordeur met een handdruk maar een digitale 'goedemorgen' via de chat. En de komende week gebeurt dat met beeld, want dan gaan de kinderen hun juf of meester en elkaar videobellen.

Tot nu toen konden de kinderen, die allemaal trouw aan de slag gingen met hun weektaak hulp vragen via chat of mail als ze ergens niet uitkwamen. Maar afgelopen week heeft de Tormijnschool flink geëxperimenteerd met videobellen via de computer, chromebook, i-pad of laptop. En wat leuk om te zien hoe snel kinderen dit oppakken. Maar hoe gaat dat nou in zijn werk?
Ouders worden op de hoogte gebracht dat hun zoon of dochter een instructie via hun apparaat zal krijgen. Dan is het de bedoeling dat alle kinderen op hetzelfde moment op hun computer of tablet een handeling gaan uitvoeren die ze nog niet hebben gedaan. Dat gaat over inloggen, wachtwoorden en accounts. Kortom daarbij kan bij menig volwassene de moed in de schoenen zakken.
Kinderen hebben daar echter veel minder last van. Zodra een aantal kinderen weet hoe het moet, bellen ze elkaar op en fungeren ze als elkaars helpdesk. Als alles werkt mogen de kinderen tijdens de les die de juf of meester on-line geeft niet praten, alleen maar chatten. Zo wordt voorkomen dat de leerkracht onverstaanbaar wordt doordat iedereen door elkaar heen praat. Eén leerling mag zich 'master classroom' noemen: Hij of zij houdt de chat in de gaten en verwoordt wat de kinderen chatten. Als de leerkracht te snel gaat of een leerling iets niet begrepen heeft, wordt dat door 'master classroom' gemeld.

Ongekende snelheid
Wie had gedacht dat kinderen in een grote groep toch nog onderwijs met instructie op afstand kunnen krijgen en dat gerealiseerd in een paar weken tijd? De ontwikkeling die nu gaande is in het onderwijs gaat met ongekende snelheid. En kinderen passen het videobellen ook toe om te kunnen samenwerken. Iedereen zit wel thuis en niet op school, met het computerscherm gedeeld: aan de ene kant videobellen en aan de andere kant de on-line opdrachten.

Hut bouwen
Naast 'het gewone' schoolwerk werd er natuurlijk ook weer een challenge' uitgeschreven; deze week was dat een hut bouwen. Veel kinderen zijn daarmee aan de slag gegaan. Er werden filmpjes en foto's toegestuurd van hutten in het bos, een hut met twee verdiepingen en hutten in de kamer met kussens en dekens. Om een idee te hebben hoe lang 1,5 meter is, werden kinderen uitgedaagd om een toren van 1,5 meter te maken, of een rij knuffels of een ringslinger van 1,5 meter te knutselen.
En deze week was natuurlijk ook de week van '1 april'. Waarin groep 8 de juf mooi te pakken had, omdat het digitaal platform eruit lag en ze dus niet verder konden met hun rekentaak. (goed afgesproken met elkaar). Verder kregen alle kinderen een 'dagchallenge' toegestuurd met een woordzoeker waarin ze alle woorden rondom fruit moesten doorstrepen (er was geen woord te vinden). En tot slot werden er vlogjes gemaakt van een 'bijzonder broedgeval' waardoor het schoolplein moest worden afgezet. Compleet met een update van de eitjes en het vogeltje zittend op het nest. De enkele kinderen die verstoppertje speelden, hielden zich keurig aan de regels door zich niet achter het lint te begeven, en menig ouder geloofde het verhaal. Maar ook dit bleek een grote grap
Waarmee duidelijk werd dat er ook ook met thuisonderwijs op school nog genoeg te lachen valt.

Floor, met anderhalve meter aan knuffels. Foto: J. Dassen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant