Esther Startman en haar zoons bij de iPad, waarmee condoleances kunnen worden opgenomen. Foto: PR
Esther Startman en haar zoons bij de iPad, waarmee condoleances kunnen worden opgenomen. Foto: PR

Startman organiseert digitaal condoleren

Algemeen

HAAKSBERGEN - Uitvaartcentrum Startman biedt nabestaanden voortaan de mogelijkheid om persoonlijke condoleanceboodschappen digitaal te kunnen ontvangen. Noodzakelijk gemaakt door het corona-virus, mogelijk gemaakt door de derde generatie Startman die het Haaksbergse bedrijf is komen versterken.

Esther Startman heeft twee van haar drie zoons zo enthousiast kunnen maken voor dit mooie werk dat zij nu ook werkzaam zijn in het Uitvaartcentrum. Sinds september vorig jaar werkt Dave (20) fulltime mee en de 19-jarige Danny parttime (vanwege zijn studie bedrijfskunde). Ooit was hun moeder de jongste vrouw in de uitvaartwereld, nu zijn ook zij één van de jongsten in deze branche.
Uitvaartcentrum Startman hecht waarde aan tradities en haalt de overledene zelf op met de rouwauto. Deze wordt vervolgens verzorgd en opgebaard in het uitvaartcentrum of thuis. Daar heeft zoon Dave zich in gespecialiseerd. Het bedrijf heeft daarnaast een eigen drukkerij en ook de administratie is in eigen beheer. Dat is de taak van zoon Danny, het past in zijn studie bedrijfskunde. En zo vullen de broers en hun moeder elkaar goed aan. Ieder een eigen verantwoordelijkheid in het bedrijf.

Vuurdoop
Maar het corona-uitbraak bezorgt de broers Startman op hun jonge leeftijd een ware vuurdoop. Gaandeweg leren zij omgaan met de nieuwe maatregelen rondom het virus in de uitvaartbranche. Veel is er niet meer mogelijk zoals een condoleance of een koffietafel. Sinds deze week wordt ook het vormen van een erehaag afgeraden. Al die regels maken het niet gemakkelijk. Wel begrijpelijk, maar afscheid nemen kun je maar één keer doen. Heel tegenstrijdig is het dan om de lange wachtrijen bij bijvoorbeeld een bouwmarkt te zien, zegt Esther Startman.
Alle verboden en beperkingen brachten Dave en Danny op het idee om te proberen om toch een vorm van condoleren mogelijk te maken. En dan zo dat iedereen het kan, op locatie of thuis. Digitaal condoleren was al bekend, maar dat gebeurt tot nu toe op afstand en kan soms ingewikkeld zijn, bijvoorbeeld voor ouderen.

iPad
Nadenkend over de nieuwe maatregelen kwamen de broers Startman op het idee om bij een opbaring in het uitvaartcentrum of thuis, een iPad neer te zetten, waar iedereen in een videoboodschap een persoonlijke condoleance of een sterktewens aan de nabestaanden kan inspreken. Dat is voor de mensen technisch niet moeilijk, wat zij hoeven alleen maar een aan- en uitknop te bedienen. Na afloop zetten Dave of Danny deze 'condoleance-boodschappen' op een stick en geven ze de nabestaanden de instructie hoe zij dit thuis, op een eigen televisie en op hun eigen manier en moment, kunnen bekijken. Daar zijn geen kosten aan verbonden.
De iPad is inmiddels geplaatst op een stevige verrijdbare standaard, bedacht en gemaakt door medewerker en duizendpoot Henk Belshof. Tevens staat er een tv-scherm met een diavoorstelling van enkele foto's van de overledene. Zo kunnen de bezoekers toch persoonlijk afscheid nemen en de overledene een laatste groet brengen. Doordat dit gedurende de gehele dag is of op meerdere dagen mogelijk is, is de 1.5 meter-regel zonder problemen haalbaar.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant