Henk Harenberg op het viaduct over de N18. Foto: Rob Stevens
Henk Harenberg op het viaduct over de N18. Foto: Rob Stevens

Het viaduct op èn af, 84 keer

Algemeen

EIBERGEN - Drie jaar geleden kondigde Henk Harenberg uit Eibergen in het Achterhoek Nieuws zijn laatste wedstrijd aan als (ultra) lange afstand loper. Met als langste afstand in zijn loopcarrière een parcours van 201 kilometer. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Henk heeft donderdag 14 mei zijn zinnen er op gezet om 84 keer het viaduct over de N18 tussen Eibergen een Neede op én af te gaan.

Door Rob Stevens

Dat betekent dat Harenberg dan een marathon loopt met maar één obstakel er in. Maar wel een geducht obstakel dan hij dan 84 keer tegen komt: het viaduct. Hij loopt in zijn eentje. Henk: “Ik heb een parcours van vijfhonderd meter uitgezet. Het begint bij het verkeersbord aan het begin van de helling op het viaduct aan de kant van Eibergen. Aan de kant van Neede, bij de eerste eik daar in de berm links, keer ik weer om. Ik nog geen idee hoe mijn lijf zal reageren op dat viaduct. Het verloop is toch behoorlijk steil. En met de jaren gaat het fysiek toch wat minder soepel allemaal. Een vriend van me, Dick Makkink, heeft aangeboden om mijn rondjes te turven. Achter een campingtafeltje op een stoeltje. Met een paar biertjes erbij. Dick kwam op het idee om een Dixie te regelen. Het kan toch zo maar zijn dat zich onderweg een sanitaire stop aandringt.”

Als het lukt wordt het Henk’s honderdste marathon, helaas alleen geen officieel geregistreerde. De coronacrisis heeft wat dat betreft roet in het eten gegooid. De marathon van Enschede had zijn marathonjubileum een officieel karakter moeten geven. Maar die is voor dit jaar afgelast. Dus dan maar over het viaduct, op een ludieke manier. Afgelopen weekend heeft hij zijn vrouw pas verteld van zijn plan. Henk: “Ik weet wel hoe dat volgende week gaat. Dan ziet ze me halverwege zweten en afzien en zegt: “Henk, stop toch. Het is wel mooi zo.”

De laatste marathon die Henk Harenberg liep was in maart, in Drenthe. Dat was in het begin van de coronatijd. Henk is lid van een groepje van zo’n twintig getrainde marathonlopers. Zij zetten zelf zo’n drie keer per maand ergens in Groningen of Drenthe een marathon uit. Eten en drinken voor onderweg regelt ieder voor zich. De lopers hebben geen startnummer. Maar de wedstrijden worden wel als officieel gelopen geregistreerd. Eén van hen heeft zelfs duizend keer een marathon gelopen.

Hoe het nou zit met dat aangekondigde afscheid van drie jaar geleden? Harenberg: “Dat heeft anders uitgepakt. Het is toch een soort verslaving. Het eind van het jaar heb ik een trip met mijn vrouw gepland, naar Israël. Naar alle waarschijnlijkheid loop ik daar dan ook meteen mijn laatste ultrarun van honderd kilometer."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant