Maandagochtend, de schooldag begint op Het Sterrenpalet, met strikte regels. Foto: Rob Stevens
Maandagochtend, de schooldag begint op Het Sterrenpalet, met strikte regels. Foto: Rob Stevens

Handen wassen op de eerste schooldag in coronatijd

Algemeen

EIBERGEN - Overal hangt de geur van ontsmettingsmiddel. Kinderen wassen hun handen en wachten op hun leerkracht. Overal zijn markeringen aangebracht. De basisscholen zijn weer open, nadat ze op 16 maart hun deuren sloten in verband met de strijd tegen het coronavirus.

Door Rob Stevens

Twee maanden waarin een beroep werd gedaan op de onderlinge solidariteit van betrokkenen, en niet tevergeefs. Het is wat onwennig allemaal maandag, voor de kinderen, ouders en de leerkrachten. De inrichting van de school, het rooster en de gedragsregels zijn drastisch aangepast, voor iedereen. Wat is veranderd, hoe ziet een corona-dag op de basisschool eruit? Co van Schaik, één van de twee directeuren bij OPONOA, en Ineke Neerhof, directeur van het Sterrenpalet in Eibergen, vertellen over de genomen maatregelen op hun scholen en de berichtgeving hierover naar ouders.

De maatregelen zijn gebaseerd op landelijke richtlijnen, zoals die van de RIVM. Scholen hebben plaatselijk onderling ook overleg en afstemming gehad. Maar de beschikbare binnen- én buitenruimte is bij elke school is natuurlijk anders, daarom kan de beleidsmatige inkleuring per school praktisch anders zijn. Maar over de grote linie zijn de maatregelen vergelijkbaar.

Hoe gaat het op de Menno ter Braak, Op d’n Esch en het Sterrenpalet in Eibergen? En op de Berkel in Rekken? Waar ouders aan zullen moeten wennen is dat ze niet meer op het terrein van de school mogen komen. Kinderen worden ´s morgens ´bij de voordeur afgezet’. Klassen gaan zoveel mogelijk door verschillende ingangen naar binnen. Bij binnenkomst moeten de kinderen hun handen wassen. De leerkrachten lopen met hun groep via gescheiden looproutes naar hun lokaal.

Voor de jongste kinderen kan het emotioneel lastig zijn dat ze niet meer door pappa of mama in de klas worden gebracht. Overdag zitten de kinderen in een halve klas waarbij ze de ene week drie dagen en de andere twee dagen mee naar school gaan. Broertjes en zusjes gaan zo veel mogelijk op dezelfde dagen. De lessen die kinderen krijgen zijn vooral de basisvakken taal, lezen en rekenen. De pauzes worden gescheiden gepland, zodat per pauzemoment zo min mogelijk groepen tegelijk buiten zijn. Elke groep heeft een eigen deel van het schoolplein, om contact te mijden. De kinderen krijgen thuiswerkopdrachten, die ze kunnen maken op de dagen dat zij niet naar school gaan. Gymlessen worden buiten gegeven.

Aan het eind van de dag zoeken de leerlingen onder begeleiding van hun leerkracht vanaf het schoolplein hun ouders op. Ouders houden zich daarbij aan een vaste route en onderlinge afstand of kinderen lopen naar hun ouders. Zo mogelijk gaan kinderen alleen naar huis. Dan zit hun onderwijsdag in coronatijd er weer op. Een dag waarbij veel volgend vaste protocollen verloopt.

Het overgrote deel van het onderwijzend personeel kan en gaat gelukkig gewoon weer aan de slag. Bij OPONOA twee leerkrachten niet, één om dat die in de risicogroep valt en één in verband met een zieke, kwetsbare partner. Er is op de scholen veel aandacht voor persoonlijke hygiëne en schoonmaak van het gebouw en gebruiksvoorwerpen. Elke klacht die corona doet vermoeden, ook in de directe omgeving, is reden thuis te blijven. En dat geldt voor iedereen: personeel, kinderen en ouders.

Tussen personeel onderling en met de kinderen wordt de anderhalve meter zone strikt in acht genomen. Voor de kinderen onderling is dat minder strikt en meer bedoeld om ze bewust te maken van de maatregel. Het is afwachten hoe de maatregelen uitpakken de eerste week. Op basis van de opgedane ervaringen kunnen dan altijd nog bijstellingen plaats vinden. Maar waar zowel Co van Schaik als Ineke Neerhof blij mee zijn is dat kinderen weer in hun oude ritme komen en weer (mede)klasgenootjes zien. Al is het is er maar op schreeuwafstand. En ook voor de leerkrachten is het prettig om dagelijks weer echt vóór de klas te staan, al is het maar een halve.

Zo mogelijk gaan groepen via aparte ingangen naar binnen. Foto: Rob Stevens

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant