Olette van der Werf op weg naar Dazzle, die 'in nood' verkeert. Foto: Rob Stevens
Olette van der Werf op weg naar Dazzle, die 'in nood' verkeert. Foto: Rob Stevens

Supboard als reddingsmiddel voor Dierenambulance

Algemeen

ACHTERHOEK - Eibergen, donderdag begin van de avond. Op een grote kei bij het zandstrandje in de Berkel, staat een kleine teckel bibberend te keffen. Een precaire situatie. Olette van de Werf van de Dierenambulance Doetinchem/Winterswijk peddelt er op een klein formaat surfboard naar toe om het hondje uit zijn benarde situatie te redden. Dat lukt. Even later is het dier weer veilig op de kant.

Door Rob Stevens

Het betrof hier een oefening. De teckel is de hond van Roy Hassink uit Neede: Dazzle. De oefening was om te kijken of een supboard in dergelijke noodsituaties handig is voor de dierenambulance Doetinchem/Winterswijk. De Stichting Dierenambulance Doetinchem verleent eerste hulp en vervoert gewonde of zieke dieren in de regio Achterhoek. Olette van de Werf en Roy Hassink uit Neede kennen elkaar. Roy geeft workshops 'sup boarden' voor baasjes en hun honden. Roy Hassink: “Olette zag me een keer spelen met mijn teckel Dazzle en legde toen een link met het werk van de dierenambulance. Zo’n board leek haar wel makkelijk. Voor de dierenambulance is het soms best lastig een hond in nood veilig uit het water te krijgen. Zo kwam het balletje aan het rollen. Ik heb contact gezocht met de supboard-onderneming Red Peddle uit Amersfoort. Die hadden een klein soort supboard in hun assortiment, opblaasbaar. De plank hebben ze gedoneerd voor dit goede doel. Ik heb er zelf een pomp bij gekocht. Pomp en board heb ik als ‘reddingsset’ gedoneerd aan de Dierenambulance Doetinchem/Winterswijk. Donderdag was een oefening. Ik heb mijn hond zelf eerst op die kei gezet. Dazzle vond het maar niks. Toen Olette met de supboard aan kwam peddelen sprong hij er onmiddellijk zelf op.”

Suppen of peddelsurfen doe je met een golfsurfplank met een lengte van zo’n drie meter en een peddel. De surfer staat daarbij op de surfplank. Door de grootte van de plank is die stabiel genoeg om er rustig op te kunnen blijven staan. De oefening is geslaagd. De plank werkt goed die avond. Er is een touw aan bevestigd. Olette peddelt met de plank naar de plaats van onheil en zet de hond voor op de plank. Vervolgens trekt een collega haar met het touw terug naar de oever. De kleine plank (supboard) is opblaasbaar en dus ook makkelijk in de ambulance mee te nemen. Onderweg in de ambulance op weg naar de hond of per plekke kan deze snel worden opgeblazen.

Het is niet toevallig dat Olette Roy zag spelen met Dazzle op een supboard. Roy is bijna dagelijks druk met honden. Hij is bekend geworden met de gele schoolbus, honden uitlaatservice Snuffelexpress. Dat doet hij al een tijdje niet meer. Aan het eind van het seizoen organiseert hij voor baasjes en hun honden ‘Plons’. Beiden kunnen dan samen zwemmen in het zwembad het Vinkennest in Eibergen. Daar komen tussen de twee- en driehonderd belangstellenden op af. De opbrengst van die dag is voor Stichting Dierenambulance Doetinchem/Winterswijk. Roy geeft op de Berkel ook workshops ‘Suppen met je hond’. Informatie hierover is te vinden op facebook: Sup's-Cool Achterhoek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant