Ook SBO Diekmaat is blij dat de kinderen terug zijn op school. Foto: PR
Ook SBO Diekmaat is blij dat de kinderen terug zijn op school. Foto: PR

Herstart SBO Diekmaat / Da Vinci Berkelland

Algemeen

NEEDE - SBO Diekmaat - Da Vinci Berkelland is een streekschool voor speciaal basisonderwijs in Neede. Voor de categorie scholen in het speciaal onderwijs geldt dat de bezetting vanaf de herstart 100% mag zijn.

Directeur Hans Wossink had zijn zorgen voor de herstart op 11 mei, maar die bleken achteraf overbodig. “Het hele team is blij dat we 100% bezetting mogen hebben. Dat betekent dat de herstart makkelijker kan verlopen. Omdat we een streekschool zijn, en kinderen trekken uit een gebied met een omtrek van zo’n 25 km, zou die 50% bezettingseis ook veel improvisatie voor het vervoer van de kinderen vergen. Per dag komen zo’n zestien tot twintig taxibusjes langs. Daarnaast zijn er ouders die hun kinderen zelf naar school brengen. Gelukkig kan het personeel bij de buren parkeren, zodat we het eigen parkeerterrein in het vervoersprotocol kunnen opnemen. Dat is een zogenaamde 'Kiss & Ride-zone', waar ouders in de auto blijven en hun kind brengen en afhalen. De leerkrachten nemen de begeleiding van de auto over. Ouders mogen ook niet op het schoolplein komen.

”Alle maatregelen zijn gebaseerd op het protocol ‘Herstart onderwijs SBO Diekmaat – Da Vinci Berkelland’. Dit protocol beval alles rondom veiligheid en hygiëne. Het werd voorbereid door het crisisteam, de orthopedagoog, zorgcoördinatoren, adjunct-directeur en directeur. Daarna werd het aan het team en de MR voorgelegd ter goedkeuring. Binnen de school is met opzet geen belijning aangebracht, maar alles ontworpen op looproutes. Uitgangspunt is dat de leerlingen van de ene klas zo min mogelijk contact hebben met die van de andere klas. Klassen hebben aparte pauzes en mogen slechts per twee naar buiten waar ze allebei een afzonderlijke speelzone hebben. In de klas is een vrije zone geschapen tussen leerkracht en leerlingen. Op de plek waar instructie aan een individuele leerling wordt gegeven, hangt een plexiglasscherm. Qua hygiëne volgt de school de regels van het RIVM. Speciaal daarvoor zijn de gedragsregels daarvoor gevisualiseerd op grote schermen. Zolang het mooi weer is, vindt het bewegingsonderwijs buiten plaats", legt Wossink uit.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant