Johan te Dam met zijn hulpmiddelen om zwerfvuil op te ruimen. Foto: Jaap de Boer
Johan te Dam met zijn hulpmiddelen om zwerfvuil op te ruimen. Foto: Jaap de Boer

Zwerfvuil te lijf met eigengemaakte hulpmiddelen

RIETMOLEN - Elk dorp heeft wel zo zijn bijzondere mensen. Daar in Rietmolen hebben ze Johan ten Dam (79 jaar). Bijna dagelijks en al wel zo’n 40 jaar gaat hij de strijd aan tegen het zwerfvuil in en om Rietmolen.

“Wat die lui toch allemaal weggooien, laatst nog een kapot kinderstoeltje, zomaar in de berm. Het moet niet gekker worden”, zegt hij. Zakken vol haalt hij op. Mede dankzij zijn inzet lijkt de omgeving Rietmolen schoon van zwerfvuil.

Hij is ook enthousiast over het project HelemaalGroen (een app om zichtbaar te maken waar zwerfvuil wordt geruimd, red.), maar helaas, hij heeft geen mobiel “of iets van dat spul”. Opgeven doet hij niet, maar gezien zijn leeftijd en zijn nog niet helemaal optimaal functionerende nieuwe knie moet hij zich wel aanpassen.

Hij heeft daarom zelf een nieuw hulpmiddel gemaakt, en wel een telescoophengel omgebouwd, nu met een visnet op het eind. Zodoende kan hij ook het zwerfvuil uit een diepe sloot 'vissen', als bijvoorbeeld bij de Waterleidingsdijk het geval is.

Door het goede contact van HelemaalGroen bij de gemeente, heeft hij nu ook een extra grijze zwerfvuilcontainer bij huis gekregen, want hij kon dat bij hem in de buurt niet goed kwijt.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden