Theo Roes met de tekening van zijn vader, die de achterzijde van het boek siert. Foto: Theo Kock
Theo Roes met de tekening van zijn vader, die de achterzijde van het boek siert. Foto: Theo Kock

Jubileumuitgave Herman van Velzen in nieuw jasje

Algemeen

ACHTERHOEK - Bijna veertig jaar schreef Frans Roes onder het pseudoniem Herman van Velzen een dialectverhaal dat van 1935 tot 1974 wekelijks in De Graafschapbode werd gepubliceerd. Veel van de bijna tweeduizend verhalen zijn inmiddels in boekvorm verschenen. Binnenkort verschijnt de vijftigste verhalenbundel: De soepkippe en andere naregheid.

De boeken zijn door verschillende uitgevers op de markt gebracht. Misset begon in 1943 (!) met de roman ‘Van Achterhooksche Mensen’, nog in hetzelfde jaar gevolgd door de eerste verhalenbundel: ‘Achterhoekse Schetsen deel 1’. Nog steeds zijn de boeken ongekend populair en zijn er tal van verzamelaars die de complete reeks of een flink aantal in hun bezit hebben. Zoon Theo Roes ging ook na de dood van zijn vader door met het selecteren en redigeren van de verhalen, zodat er met regelmaat een bundel verscheen. In 2018 ging hij in zee met de Achterhoekse Uitgeverij Hermans die in dat jaar ‘Uut old gemuudeluk Koolhoven’ uitbracht. Alle uitgebrachte boeken zijn op een rij gezet en na telling bleek dat er tot nu toe 49 boeken zijn gepubliceerd, zodat De soepkippe en andere naregheid als een jubileumuitgave kan worden gezien.

Uitgeverij Hermans heeft het nieuwste boek in een nieuw jasje gegoten. Elk verhaal is voorzien van een illustratie van Juuls Artwork (Judith Woordes-Schepers) uit Winterswijk, die ook de cover intekende. Voor Boekhandel Kramer uit Winterswijk aanleiding om een hele etalage in te richten zodra het boek binnenkomt. In De soepkippe ook de gehele boekenlijst en een korte biografie met foto’s van Frans Roes (1902-1974) met daarin opgenomen ook het allereerste verhaal uit 1935.

Theo Roes schrijft over de interesses en inspiratiebronnen van zijn vader en de adviezen van zijn moeder. Frans Roes sr was een scherp waarnemer die met enkele woorden een persoon treffend kon weergeven. Een boekpresentatie is door de corona-crisis niet mogelijk, maar als alternatief laat uitgever Willy Hermans een aantal verhalen (zowel oude als nieuwe) door Theo Roes voorlezen om dit op video vast te leggen. Deze worden gedistribueerd via YouTube en social media, zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Vanaf 30 mei ligt het boek voor 17,50 euro in alle regionale boekhandels.

De omslag van het boek. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant