Janny ten Berge in de gedenkhoek van de Oude Mattheüs. Foto: Rob Stevens
Janny ten Berge in de gedenkhoek van de Oude Mattheüs. Foto: Rob Stevens

Oude Mattheüs herovert functie als ontmoetings-plaats

EIBERGEN - Al eeuwen is de Oude Mattheüs het middelpunt van de Protestantse gemeenschap in Eibergen. En al eeuwen koestert deze gemeenschap de zorg voor deze kerk. Maar tijden veranderen. En ook de rol van de kerk in de plaatselijke gemeenschap. En dus is het tijd voor herbezinning.

Door Rob Stevens

Janny ten Berge is voorzitter van de Kerkenraad, het bestuur van de kerk. Ten Berge: “De Protestantse gemeenschap in Eibergen heeft vijf eeuwen voor de kerk gezorgd. Maar die gemeenschap wordt wel steeds kleiner. En dus vragen we ons steeds meer af of er op de lange duur wel voldoende financiële basis én deskundigheid is om die zorg vol te houden. Vandaar dat we er over nadenken om de kerk als het ware ‘terug te geven aan de gemeenschap’. Als plek waar allerlei initiatieven worden ontplooid. Kerkelijke diensten en vieringen worden in de toekomst dan één van de vele activiteiten die er plaats vinden.”

December vorig jaar werd al geëxperimenteerd met die gedachte. Met als slogan ‘December in the house’ werd de Oude Mattheus die maand een gebouw dat bol stond van culturele, spirituele, kunstzinnige en muzikale evenementen. En eind januari was er een brainstormdag waar een zeer gemêleerde groep nadacht over mogelijk toekomstige activiteiten in de kerk. Zo werden onder meer genoemd: een film- en gameavond, frisfeest of instuif voor 12- tot 16-jarigen, infocentrum VVV, (pop-up) restaurant, presentaties, proeverijen, overdekte markt, congressen, lezingen, studiebijenkomsten, open podium, enzovoorts.

De kerk verandert in een multifunctioneel gebouw. Dat betekent wel dat ook het interieur zal worden aangepast. De kerkbanken verdwijnen en worden vervangen door stoelen in de pastel kleuren van de secco’s in de kerk. Dat zijn de wandschilderingen op de muren en gewelven die rond 1520, kort na de bouw van de kerk, zijn aangebracht. De nieuwe stoelen komen deze zomer. Janny ten Berge: “Dat is geen makkelijke beslissing geweest. Leden van de Protestantse gemeenschap denken daar verschillend over. Verstandelijk is iedereen het er wel mee eens, maar gevoelsmatig ligt het toch lastig. Het was altijd vooral onze kerk. Straks worden ‘we’ gewoon één van de huurders van het gebouw. Voor mij persoonlijk wordt de kerk ‘God’s huis’ zodra er een viering is. Ook zonder de banken. Er zijn genoeg voorbeelden van diensten die niet eens in een kerk, in de traditionele zin van het woord, worden gehouden.”

Voor de exploitatie en gebruik van de kerk zullen de faciliteiten van het tegenover gelegen zalencentrum De Huve nodig zijn. Zoals sanitaire voorzieningen en de catering. Er loopt daarom een onderzoek naar de mogelijkheid van één stichting waarin dorpshuis de Huve en de Oude Mattheüs samengaan. De huidige verwevenheid tussen Huve en Kerk wordt dan losgeweekt.

Wat niet zal veranderen is dat de Oude Mattheus een gebouw is met eeuwen kerkelijke historie. Met een centrale plaats in de Eibergse gemeenschap. Het gebouw ademt kerkgeschiedenis. Er worden óók straks diensten gehouden. De vertrouwde gedenkhoek blijft. De functie van het gebouw verandert. De Oude Mattheüs ín het centrum van Eibergen wordt de Oude Mattheüs als centraal ontmoetingspunt ván Eibergen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden