Eenzaamheid kent vele gezichten

Eenzaamheid kent vele gezichten

REGIO - De coronacrisis laat zien en voelen wat echt belangrijk is in het leven: betekenisvolle contacten met anderen. Nu we fysieke afstand moeten bewaren of zelfs in quarantaine leven, ervaren velen van ons gevoelens van stress, angst, lusteloosheid of eenzaamheid. We zijn ons bewust van het effect van de huidige maatregelen op ouderen, die geen familie of ander bezoek meer mogen ontvangen.

De jongeren, die met het verplichte thuisblijven hun energie niet kwijt kunnen en er om zitten te springen om samen met vrienden weer actief te kunnen zijn. Het lijkt of degenen die vanuit een actief leven met veel contacten ineens tot stilstand worden gebracht, het veel lastiger hebben met het thuis zijn en de sociale afstand dan de mensen die dit door omstandigheden al langer gewend waren.

Humanitas kan

altijd nieuwe

vrijwilligers

gebruiken voor

onder-

steunings-

projecten


De medewerkers van de verschillende activiteiten van Humanitas om eenzaamheid te bestrijden kennen vele gezichten en de situaties die erachter schuil gaan.
• Mevrouw Jansen zit nu veel thuis. Inloopochtenden en de kaartclub waar ze anderen ontmoet gaan niet door. Ze heeft gehoord dat veel mensen zich nu aanbieden om voor iemand boodschappen te doen of eens de hond uit te laten. Vorig jaar is ze een paar weken ziek geweest en was er niemand die even kon helpen.
• Irma heeft als kind en in haar huwelijk veel geweld meegemaakt en is daardoor mensen gaan wantrouwen. Ze is nu gescheiden en heeft door de zorg voor haar jonge kinderen, door weinig financiële middelen en weinig zelfvertrouwen nauwelijks activiteiten buitenshuis en geen vriendinnen.
• Peter, 16 jaar, heeft een handicap en ging naar speciaal onderwijs ver buiten zijn woonplaats. Hij heeft daardoor geen vrienden in de buurt. Hij zou zo graag net als zijn oudere broer ook met vrienden kunnen uitgaan of gewoon eens iemand in de buurt kunnen bellen om samen iets te ondernemen.
• Karel is 50 jaar en heeft vorig jaar gehoord dat hij een Autismespectrum-stoornis heeft. Dat verklaart waarom hij zoveel moeite heeft met contacten leggen en onderhouden en waarom hij op zijn werk geen aansluiting vindt. Hij heeft jarenlang voor zijn ouders gezorgd, was immers het enige kind dat niet getrouwd was. Nu zij niet meer leven, weet hij niet meer wat hij met zijn vrije tijd aan moet.

Misschien heeft één van de lezers van deze krant de laatste weken wat vaker een wandeling in de buurt gemaakt en daarbij ontdekt dat er in de buurt ook een mevrouw Jansen, een Irma, Peter of Karel woont.

Humanitas Tandem
Marianne de Veer werkt bij Humanitas en coördineert onder andere het maatjesproject Tandem. Zij kan nu geen huisbezoeken doen en spreekt regelmatig met de vrijwilligers en hulpvragers, telefonisch of middels beeldbellen. “Misschien voelen de mensen nu, hoe ik al jarenlang moet leven”, is een zin die ze al een aantal keren heeft gehoord. Zij denkt al na over de periode ná de coronamaatregelen. De vrijwilligers die al een maatje hebben, houden nu telefonisch contact. Maar zij kunnen niet samen met hun maatje op pad om hem of haar te ondersteunen in het (weer) gaan krijgen van eigen activiteiten en sociale contacten. Doordat dat al een tijd niet mogelijk is, zal dat maatjescontact langer gaan duren dan voorzien. En zal daardoor een groot deel van de vrijwilligers niet dit jaar weer beschikbaar komen om een ander maatje te gaan ondersteunen.

Een steentje bijdragen?
Marianne is daarom op zoek naar mensen die ook ná de coronamaatregelen een steentje willen bijdragen in het bestrijden van eenzaamheid. Door iemand als maatje tijdelijk te ondersteunen óf door incidenteel wanneer nodig in de buurt even iemand te helpen met het doen van boodschappen of het uitlaten van de hond. "Wat vindt u er nu zelf van om veel minder contact met anderen te hebben? Gunt u een ander ook meer contact? Bied dan na de zomer ook een helpende hand en meld u aan bij mij", zegt Marianne. Dat kan via tel. 06-57552508 of via m.deveer@humanitas.nl.'

Coördinator Marianne de Veer werkt in de gemeenten Berkelland, Oost Gelre, Bronckhorst, Doetinchem, Oude IJsselstreek. Coördinator Dogan Soykan is werkzaam in de gemeenten Aalten en Winterswijk en te bereiken via d.soykan@humanitas.nl of tel. 06 351 18 199.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden