Het terrein van Camping Warnstee in Wichmond is ruim, met steeds één plek leeg tussen de caravans in. Foto: Liesbeth Spaansen
Het terrein van Camping Warnstee in Wichmond is ruim, met steeds één plek leeg tussen de caravans in. Foto: Liesbeth Spaansen

Campings krijgen meer ruimte om gasten te ontvangen

Algemeen

Reacties van eigenaren op nieuwe richtlijnen van VNOG

Door Liesbeth Spaansen

ACHTERHOEK – Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) schreef half mei nieuwe richtlijnen voor over de mogelijkheden voor campings voor het (ver)huren van wc’s en wasgelegenheden en over de regels voor het openen van groepsaccommodaties. De term ‘zelfvoorzienend zijn’ is de rode draad in deze verruimde regels. Wat denken eigenaren van campings en groepsaccommodaties van de verruimde regels? Enkele reacties.

De Twee Bruggen, Winterswijk
In het vakantiepark aan de Meenkmolenweg 13 gelden uiteraard ook de nieuwe covid-19 normen. “We zijn er al een paar weken klaar voor en ook al geopend,” vertelt eigenaar van De Twee Bruggen Hendrik-Jan Mensink. “Wij bieden al privé-sanitair met een eigen douche, wc en wastafel bij individuele kampeerplekken aan. Het sanitair-gebouw is inderdaad gesloten. Kamperen op velden zonder privé sanitair kan nu alleen als de campinggasten eigen sanitaire voorzieningen hebben.” De maatregelen zijn een tijdelijke oplossing totdat de gezamenlijke toiletten weer open mogen.

“We werken gefaseerd toe aan een steeds ruimere openstelling en volgen hiermee de richtlijn van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. Wij passen onze protocollen elke twee weken aan de laatste richtlijnen aan en communiceren daarover intern, maar daarna ook extern, naar onze gasten toe. Wij doen het mogelijke en zoeken niet de grenzen op. De nieuwe regels zijn niet lastig, maar beperkend voor onze gasten.”

Warnstee in Wichmond
Simone Rozendaal van Minicamping Warnstee aan de Lankhorsterstraat in Wichmond vindt de nieuwe regel wel lastig. “De caravans en campers die op ons terrein komen, moeten zelfvoorzienend zijn. Er zijn daardoor reserveringen geannuleerd en een vouwwagen hebben we moeten weigeren”, vertelt ze. Tijdens het Hemelvaartweekend staan elf caravans op het kampeerterrein. “De gasten zijn blij dat ze er even uit zijn. Ze zouden graag willen douchen en naar de wc, maar ons sanitair-gebouw is gesloten.”
Een kampeergelegenheid die niet zelfvoorzienend is, kan dit worden door een kampeerder een sleutel te geven en zo alsnog een eigen toilet/douche te hebben. Maar dan moet deze ruimte wel een eigen toegangsdeur, dat wil zeggen buitendeur en sleutel hebben. “Maar wij hebben alleen een gemeenschappelijke ruimte met toegang tot wc’s en douches en geen toiletten die aan de buitenkant kunnen worden geopend met een sleutel.”

De gasten respecteren de regel wel. “Omdat wij, als wij het sanitair-gebouw toch open doen, een boete kunnen krijgen. Maar in winkels mag je inmiddels wel weer naar de wc, dus zij vinden het een beetje verwarrend.”
De eigenaren van Warnstee hebben wel een wens. “Ik hoop dat na Pinksteren het sanitair alweer open kan en niet alles pas op 1 juli. Laat bijvoorbeeld al eerder de ouderen op vakantie kunnen gaan, die willen ook graag. Als jong en oud gelijk gaat wordt het te druk, dat is wel eng.”

Voor zichzelf sprekend: “Er is hier op het terrein heel veel ruimte, we hebben steeds één plek leeg tussen de caravans in. Die anderhalve meter is niet erg. Elkaar weer mogen ontmoeten is gewoon heel fijn.”

Bij twijfel niet open
Niet alle campings gingen open. “Wij durfden het niet aan om open te blijven, want wat is zelfvoorzienend?”, vraagt een campinghouder zich af. “Iemand kan een eigen chemisch toilet hebben, maar dat moet wel geledigd worden en weer gevuld met water. Als iedere campingplek een eigen watertappunt heeft, zou het kunnen, maar dat is bij ons niet zo. Verder is alle sanitair onder één dak, we kunnen niet open. Daarom hebben wij rood-witte linten bij de ingang. We wachten het even af.”

Groepsaccommodatie De Eek
De noodverordening geeft aan dat groepsaccommodaties in principe dicht zijn, tenzij ze aan één gezamenlijk huishouden worden verhuurd.

“Vanaf 26 maart zijn we daarom al gesloten”, moet Helmig van der Kolk helaas melden. De agenda van Groepsaccommodatie De Eek aan de Eekstraat in Steenderen stond vol afspraken van samengestelde groepen die geen gezamenlijke huishouding vormen, die zouden komen logeren. “We hebben een aantal gezinnen mogen ontvangen, maar aan die samengestelde groepen mag niet verhuurd worden. Dus groepen met bijvoorbeeld opa’s en oma’s met kleinkinderen, of ouders met ondertussen volwassen kinderen die niet meer in huis wonen hebben we moeten annuleren. Bruiloften zijn verschoven.”

Na de persconferentie van 19 mei zijn er landelijk nieuwe verruimde richtlijnen gepresenteerd. “Maar wij worden niet specifiek genoemd. Het gaat wel over de horeca en terrassen en zo, maar niets over groepsaccommodaties. Ik zit nu al dagen te wachten op de regels die de VNOG maakt voor onze regio”, zucht Helmig.

“Ik krijgt telefoontjes en aanvragen via mail, maar ik kan er nog niets mee. Want wat kunnen we doen voor juni en juli? Dat wachten is voor ons funest. We willen graag weer open, maar wel volgens de nieuwste richtlijnen.”

Bij De Twee Bruggen in Winterswijk zijn kampeerplekken met privé-sanitair met een eigen douche, wc en wastafel. Foto: Joost Berndes / Loods B
Bij De Twee Bruggen in Winterswijk zijn kampeerplekken met privé-sanitair met een eigen douche, wc en wastafel. Foto: Ton Hurks

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant