Karin ondertekent haar diploma, onder toeziend oog van de docenten. Foto: Rob Stevens
Karin ondertekent haar diploma, onder toeziend oog van de docenten. Foto: Rob Stevens

Diploma uitgereikt aan huis

EIBERGEN - Wie kan zeggen dat ze haar diploma aan huis uitgereikt krijgt, met alles wat daarbij hoort? Karin Rotink uit Eibergen! Zij ondertekende donderdag haar MBO-diploma VIG, voor Verzorgende Individuele Gezondheidszorg. In haar eigen tuin in Eibergen. Een service van het Graafschap College dat de uitreiking in coronatijd zo toch nog een feestelijk tintje wilde meegeven.

Door Rob Stevens

Karin zit in haar tuin, met man, kinderen, haar vader en familie. Achter haar stoel wappert het rood-wit-blauw. Ze vertelt dat ze op het eind van haar opleiding eigenlijk niet eens zoveel gemerkt heeft van de coronacrisis. Rotink: “Net voor deze uitbrak had ik mijn portfolio al ingeleverd. Het heeft daarna wel allemaal iets langer geduurd dan normaal. Maar dat maakt me niet zoveel uit. Vorige week kreeg ik het bericht dat ze mijn diploma thuis zouden uitreiken. Leuk zo.”

Om half twee komt de bus van het Graafschap College met twee docenten luid claxonnerend het erf aan de Kerkdijk op rijden. “Wat een kabaal”, zegt de vader van Karin. Op de zijkant van de bus is een groot plakkaat te zien met ‘Geslaagd!’. De twee docenten openen de schuifdeur van de bus en zetten een stoel en tafel klaar voor het ceremonieel van de diploma-uitreiking. Alles conform de corona-richtlijnen van het RIVM. Binnen in de bus achter Karin ‘wappert’ de Nederlandse vlag. Ze neemt plaats achter het campingtafeltje en laat de loftuitingen van haar begeleidster over zich heen komen. Dan volgt de ondertekening van de diploma en wordt de ‘Eed van verpleegkundigen en verzorgenden’ afgelegd. Het antwoord van Karin laat zich raden: “Dat beloof ik”. Met het uitspreken van de eed maken beroepsgenoten aan zichzelf, aan elkaar en aan de samenleving duidelijk waar zij voor staan in hun beroepsuitoefening. De man van Karin speldt haar vervolgens het bijbehorende insigne op.

Rotink heeft de PEGL-opleiding gedaan: het Praktijk Ervarings Gericht Leren. Een vorm van onderwijs met - naast de algemene verplichte vakken - vooral studiemateriaal dat zich toespitst op de zorgvragen van cliënten. Als student én medewerker van Marienhof in Lichtenvoorde is haar leertraject ingericht aan de hand van de zorgvraag van cliënten waarmee daar gewerkt wordt. Het leertraject krijgt zo inhoud op basis van de vraag van de cliënt.

Lees ook

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden