Van links naar rechts Hans Disveld, Bert Smeenk en Wim Giesbers. Foto: Rob Weeber
Van links naar rechts Hans Disveld, Bert Smeenk en Wim Giesbers. Foto: Rob Weeber

Bevrijdingsroutes in kader van 75 jaar Vrijheid opengesteld

EIBERGEN - Het was de bedoeling om in het kader van 75 jaar Vrijheid diverse ‘Bevrijdingsroutes’ aan te bieden, dagtochten in het grensgebied van Nederland en Duitsland die per bus, auto en fiets konden worden gereden. Initiator was de Dagtochtencentrale.nl van Hans Disveld in samenwerking met gids Wim Giesbers en oorlogskenner Bert Smeenk. De corona-uitbraak echter bracht ook over deze dagtochten de lockdown.

Inmiddels zijn de regels iets versoepeld en kan er in Nederland vanaf 1 juni 12.00 uur weer een terrasje gepakt worden onderweg. De Duitse horecagelegenheden waren al eerder open. Bovendien is recreatief fietsen in de buitenlucht minder gevoelig voor besmetting met het virus. Daarom is besloten om de drie fietsroutes en een autoroute alsnog aan te bieden. Het feit dat de routes aan weerszijden van de grens lopen, is voor de initiatiefnemers geen belemmering. “Ook in het grensgebied was niet iedereen pro-Hitler,” legt Bert Smeenk uit. Feitelijk was de gewone bevolking daar ook slachtoffer van de oorlog en zijn ze daarom ook ‘bevrijd’.” De fietsroutes zijn respectievelijk 18, 43 en 62 km lang, de autoroute 55 km. Deelnemers op de fiets en met de auto rijden langs plekken ‘waar wordt stilgestaan bij degenen die zich voor het herwinnen van onze vrijheid hebben ingezet. Langs gebieden waar indringende gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Plekken aan de ‘andere’ kant van de grens bijvoorbeeld waar soldaten ver van huis hebben gevochten'.

De start van de ‘Bevrijdingsroutes’ per fiets en auto is bij uitspanning/Boerderij ’t Vunderink, tevens Shortgolf Berkelland, aan de Vunderinkslaan 3 in Eibergen. De bustochten via de Dagtochtencentrale.nl zouden ook daarvandaan vertrekken, maar zijn tot nader order uitgesteld wegens gebrek aan belangstelling. De doelgroep is nog voorzichtig vanwege het coronavirus. De ‘Bevrijdingstochten’ zijn te downloaden vanaf de site van de Dagtochtencentrale of verkrijgbaar bij de TIP Eibergen, Grotestraat 59. https://www.dagtochtencentrale.nl/Foto: Initiatiefnemers van de Bevrijdingstochten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden