Berkelland moet bezuinigen

Algemeen

Niet ingrijpen leidt tot tekort van 9,5 miljoen in 2024

Door Rob Stevens

BORCULO - De gemeente Berkelland staat voor moeilijke keuzes. Als er niet wordt ingegrepen dreigt voor 2024 een structureel begrotingstekort van 9,5 miljoen euro. Kortom, er wordt meer uitgegeven dan er binnenkomt. Dat vraagt om bezuinigingen en ombuigingen. Vooral omdat er tegelijkertijd ook nog ruimte moet zijn voor nieuw beleid met de daarbij behorende investeringen. B&W geven in een perspectiefnota aan welke bestuurlijke keuzes het college maakt.

Het is niet de eerste keer in de vijftien jaar van haar bestaan dat Berkelland zich voor een dergelijke ombuigingstaak gesteld ziet. En ook nu weer wordt de terugloop van de inkomsten van het rijk als belangrijke oorzaak genoemd. Gemeenten hebben de laatste jaren veel landelijke overheidstaken op hun bordje gekregen. Die zouden dat efficiënter, dichter bij de burger en vooral goedkoper doen. Mogelijk is dat laatste effect overschat.

Scala
Waar kan de gemeente bezuinigen? Daarvoor wordt op allerlei beleidsterreinen een heel scala aan mogelijkheden met relatief kleine bedragen genoemd. Vermindering van de budgetten voor bibliotheken, musea, kunst en cultuur, lagere subsidies voor sportverenigingen en accommodaties, besparingen op het onderhoud van openbaar groen, wegen, paden, etc.
Wat meer zoden aan de dijk zet is een bezuiniging op de gemeentelijke organisatie. Die moet één miljoen euro opleveren. Onderzoek en advisering wordt meer in eigen huis uitgevoerd in plaats van door dure externe bureaus. Dat werk moet dan wel worden gedaan, naast het al bestaande takenpakket. Maar volgens burgemeester van Oostrum kan dat nu ook omdat de afgelopen jaren nieuwe, jonge werknemers zijn aangenomen met de daarvoor noodzakelijke expertise.
De efficiency van de organisatie is en wordt verder verbeterd. Een punt dat bij elke bezuinigingsronde overigens weer naar voren komt.

OZB omhoog
Naast deze bezuinigingen wordt ook aan de inkomstenkant gesleuteld. Leges worden verhoogd. En ook de OZB gaat de komende vier jaar met 6 procent per jaar omhoog. Voor iemand met een huis met een waarde van twee ton betekent dat een OZB-stijging van 14 euro per jaar.
De gemeente ziet begrotingstechnisch de grootste tekorten in de WMO en het jeugdbeleid. Wethouder Marijke van Haaren ziet zich voor de taak gesteld inkomsten en uitgaven in balans te brengen. Zij verwacht veel heil van een andere organisatie van de toegang tot dure zorg en de uitvoering ervan. De sociale wijkteams en de ‘praktijkondersteuner jeugd’ van de huisarts spelen daarin een belangrijke rol, net als de inzet van mantelzorgers en vrijwilligers. Ook heeft ze hoge verwachtingen van preventieve gezondheidszorg.

Investeringen
Overigens is het niet alleen bezuinigen wat de klok slaat. Er worden ook nieuwe investeringen gedaan, bijvoorbeeld in de sporthal in Ruurlo en de combinatiefunctionarissen. Ook Jimmy-locaties voor de opvang van jeugd en de nieuwbouw van het Staring College prijken op die lijst.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant