De AED hangt in een klimaatkast en is 24/7 bereikbaar. Foto: Rob Stevens
De AED hangt in een klimaatkast en is 24/7 bereikbaar. Foto: Rob Stevens

Donatie voor aanschaf AED

Algemeen

NEEDE - Naast de ingang van de Kardinaal Alfrinkschool in Neede hangt sinds vorige week een glimmend groen kastje. Met daarin een Automatische Externe Defibrillator, oftewel een AED. Een apparaat dat met een schok het hart weer aan het pompen kan brengen bij een hartstilstand.

Door Rob Stevens

Het is eigenlijk een beetje toeval dat de AED bij de basisschool hangt. Eind vorig jaar hield Florens Droog een lezing voor Rotary Neede over het gebruik en het nut van AED’s. De lezing van Droog riep zoveel enthousiasme op, dat spontaan werd besloten er één aan te schaffen. Florens Droog heeft het apparaat zelf geregeld via een vriend van hem. Rotary Neede betaalde de kosten, zo’n 2500 euro.

Droog is arts op de intensive care van het ziekenhuis. Hij weet hoeveel haast is geboden bij een hartstilstand en het belang dan van een bereikbare AED in de directe omgeving. Het aantal mensen dat een hartstilstand overleeft is de laatste jaren, onder andere door AED’s, flink gestegen. Midden jaren 90 was het aantal mensen dat een hartstilstand overleefde nog maar 9%. Inmiddels is dit gemiddeld 23%.

Bestudering van de AED dekkingskaart van Neede leidde er toe dat contact werd gezocht met de Kardinaal Alfrinkschool. Pieter Olthof is daar interim-directeur. Die was wel enthousiast over het voorstel de kast op zijn basisschool naast de ingang te plaatsen. Het past goed bij het idee van de school als centrale plek in de buurt.

Zo kwam het dat dinsdag de kast werd geplaatst en de dag erop min of meer officieel in gebruik werd genomen. In aanwezigheid van Florens Droog, Betsy Groot Wassink, voorzitter van Rotary Neede, Areke Hassink, intern begeleider op de Kardinaal Alfrinkschool, en wat leerlingen. Daarmee zijn in Neede nu zeven officieel aangemelde AED’s in gebruik.

Op de AED-overzichtskaart van de Hartstichting is te zien dat in Neede inmiddels voldoende AED’s zijn aangemeld die dag en nacht bereikbaar zijn, zeven dagen per week. In heel Berkelland is dat trouwens het geval, met uitzondering van Borculo.

De AED hangt in een groen kastje met cijferslot. In het geval van een hartstilstand wordt 112 gebeld. Burgerhulpverleners van het Reanimatie Netwerk hebben een app op hun smartphone. Hulpverleners die op het moment van melding het dichtst in de omgeving van het slachtoffer zijn krijgen via de app automatisch een alarmoproep mét de locatie van het slachtoffer én de dichtstbijzijnde AED én de cijfercombinatie van de kast waarin de AED hangt. De dichtstbijzijnde hulpverleners gaan naar het slachtoffer. Anderen halen de AED op, bijvoorbeeld die bij de Kardinaal Alfrinkschool. De reanimatie kan dan worden gestart, eerst zonder en zodra het apparaat er is, mét de AED. De AED geeft duidelijk hoorbaar instructies welke handelingen moeten worden verricht. Het bijzondere van deze AED is dat er ook een knop speciaal voor kinderen op zit. De zwaarte van de elektrische schok wordt dan aangepast om het hartritme van het kind weer te herstellen bij een hartstilstand.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant