Marika Meershoek in haar atelier. Foto: Rob Weeber
Marika Meershoek in haar atelier. Foto: Rob Weeber

Gratis kunstles voor kids bij Marika Meershoek

Algemeen

EIBERGEN - Marika Meershoek biedt in de maanden juli en augustus een gratis kunstles voor kinderen aan in haar atelier Studio MM in de Grotestraat in Eibergen. Haar doel is kinderen te laten knutselen en ervaren hoe je met diverse materialen de mooiste, eigen kunstwerken kunt creëren. Ze wil kinderen een kunstcursus bieden en ze op een laagdrempelige manier hun eigen creativiteit laten ontdekken.

Door Rob Weeber

Marika (1964) verhuisde in het voorjaar vanuit Breedenbroek naar Eibergen en toverde de voormalige apotheek in de Grotestraat om tot atelier en workshopruimte. Ze is beeldend kunstenares, een passie waarvan ze zich pas tijdens haar studie psychologie bewust werd. En dus switchte ze naar de HKU in Utrecht waar ze in 1990 afstudeerde. Van daaruit verhuisde ze naar Breedenbroek, vanwege de ruimte en het fraaie landschap. Ze bezat daar een vakantiewoning annex atelier waar ze diverse groepen ontving in het kader van bijvoorbeeld teambuilding of een vriendinnenuitje. Ook gaf ze ‘handenarbeid’ aan alleenstaande minderjarige vreemdelingen in onder meer Winterswijk. Haar passie geldt de vrije opdracht, het stimuleren van iemands creativiteit door gebruik te maken van diverse materialen en voorwerpen. Niets hoeft en niets is verkeerd. Niets heeft ook een naam wat haar betreft. Het is wat een ieder er in ziet.

Gratis kinderles in de vakantie
Nu de vakantie voor de deur staat, biedt ze in de maanden juli en augustus aan kinderen een gratis kunstles aan. Ze hoopt daardoor het interesse van kinderen voor creativiteit en kunst aan te wakkeren. Een vervolg op de gratis les zou een kinderkunstcursus kunnen zijn van tien lessen. “Ik wil kinderen graag kennis laten maken met kunst,” legt Marika uit. “Tijdens de cursus laat ik ze zelf ontdekken wat kunst is. Zo laat ik enkele schilderijen van Van Gogh zien en vraag dan wat hen opvalt. Impliciet doel ik daarbij op de ‘streepjes’, de stijl waarmee hij schilderde. Deze streepjes kunnen dan in de praktijk verbeeld worden door bijvoorbeeld kleine buisjes. Ook toon ik voorbeelden van kunstenaars die van diverse materialen een abstract object maken of van losse onderdelen een nieuw patroon maken, een ordening van losse elementen. Daarna mogen ze zelf aan de slag. Ik wil de eigenheid van de kinderen naar boven halen, hen vanuit het niets iets laten creëren, hun eigen verhaal. Kunst kent vele nuances en voor mij is alles goed.”

Naast kinderen, richt Marika zich ook op volwassenen en bedrijven. De medewerkers van de TIP Eibergen bijvoorbeeld meldden zich al aan en verbeeldden hun werksituatie met een eigen compositie van materialen en voorwerpen. Bij opdrachten voor bedrijven probeert ze de medewerkers en de eigen producten erbij te betrekken. Zo hangt er bij een bouwbedrijf een schilderij van materialen en producten van het betreffende bedrijf in de hal. Voor een andere groot bedrijf ontwierp ze een portrettengalerij van gepensioneerden. Ze gebruikte onder meer roestvaststaal, een product dat in het betreffende bedrijf verwerkt wordt. Het lassen en aanbrengen ervan laat ze door de medewerkers doen. Zij immers zijn gewend om ermee te werken. Het is de bedoeling dat het bedrijf zelf de galerij gaat bijhouden, in de stijl van de reeds aanwezige portretten. Andere mogelijke aanleidingen om het atelier te bezoeken zijn bijvoorbeeld een verjaarsfeestje voor kinderen, een vrijgezellenfeestje of een familiedag.

Studio MM is gevestigd aan de Grotestraat 74 in Eibergen. In juli en augustus is het geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur. Verder op afspraak. Voor meer informatie over wat Studio MM voor de kinderen én voor volwassen te bieden heeft, kan men terecht op de website.


marikameershoek.nl

Een werk van Marika. Foto: eigen foto

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen - Neede