De leesclub Neede voor de boekenkast, met links Estrella van Liere en staand met de armen over elkaar Jaap Wolff. Foto: Rob Stevens
De leesclub Neede voor de boekenkast, met links Estrella van Liere en staand met de armen over elkaar Jaap Wolff. Foto: Rob Stevens

In Neede zijn weer boeken te koop

NEEDE - Neede is altijd gezegend geweest met een boekhandel. Lang was de naam Hofmeijer een begrip in Neede en omstreken. Als boekverkoper en plaatselijke bibliotheek. Kantoorboekhandel Kramer nam dat stokje over. Maar onlangs sloot deze de deur. Hoe moet dat nu, Neede zonder boekhandel? Een nieuwe particulier initiatief moet die leegte weer opvullen.

Door Rob Stevens

Neede heeft een aantal leesclubs. Een groep Needse bibliofielen heeft de handschoen opgepakt, geïnspireerd door een vergelijkbaar initiatief in Diepenheim. Er komt weer een aanbod van boeken. Alleen niet in een reguliere winkel. Bij dit initiatief spelen Boekhandel Lovink uit Lochem en de nieuwe horecagelegenheid Studio 16 van Estrella van Lier aan de Oudestraat in Neede een belangrijke rol. Een grote wand in het voorste deel van Studio 16 wordt geheel in beslag genomen door een boekenkast. Hierin staat vanaf 1 augustus een gevarieerd assortiment boeken te koop.

Jaap Wolff is een van de initiatiefnemers van dit project. Wolff: “Je kunt natuurlijk boeken via internet kopen. Maar ik vind het fijn een boek eerst door mijn handen te laten gaan voor ik het aanschaf. In een boekhandel kun je je laten verrassen en kom je op ideeën. Lezen stimuleert de fantasie. Via internet doe je vooral gerichte aankopen. We moeten het plaatselijk winkelbestand proberen op peil houden. Dat is belangrijk voor de leefbaarheid van het dorp. Suggesties met betrekking tot dit boeken-initiatief zijn overigens zeer welkom.”

De bedoeling is dat de boekenkast 1 augustus gevuld is. Dan kan gekocht worden. De openingstijden lopen parallel met die van Studio 16. Boeken kunnen alleen gepind worden betaald. De kast bevat zo rond de honderd titels, geselecteerd door de firma Lovink. Vrijwilligers houden de kast bij en hebben wekelijks contact met de boekhandel in Lochem. Van hun kant zullen ook boeksuggesties komen. Het assortiment zal regelmatig worden aangepast. Boekhandel Lovink biedt via de website aan boeken gerelateerde service aan: literaire nieuwtjes, boekbesprekingen, boeksuggesties en online verkoop met levering aan huis per post.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden