Gemeente zet in op hulpverlening bij schulden

BORCULO - Het is niet altijd makkelijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Soms lukt dat gewoon ook niet en dreigen schuldeisers met het stopzetten van de huur of met andere vervelende repercussies. Nederland zou Nederland niet zijn als hier ook niet een regeling voor zou zijn: de wet gemeentelijke schuldhulpverlening.

Door Rob Stevens

De verantwoordelijke wethouder Gerjan Teselink is er trots op dat hij de raad hiervoor een beleidskader te bieden heeft. Teselink: “Het hebben van schulden is een vervelend iets waar ook vaak schaamte bij om de hoek komt kijken. Het kan een gezin volledig ontwrichten en gaat vaak gepaard met een ongezonde leefstijl, hoge ziektekosten en intensieve hulpverlening."
"Deze regeling treedt in werking als we bijvoorbeeld via belastingdienst, woningbouwvereniging, het energiebedrijf of de verzekeraar ‘schuld-signalen’ krijgen. We zoeken dan contact met het betreffende gezin of persoon. Onze inzet is mensen dan zo snel mogelijk aan tafel te krijgen. Hoe sneller dat gebeurt, des te makkelijker het is snel weer controle over de situatie te krijgen."
"Daarin spelen de medewerkers van de gemeentelijke Voormekaarteams een belangrijke rol. Samen met hen wordt de administratie op orde gebracht en worden met schuldeisers afspraken gemaakt en noodzakelijke regelingen getroffen. Of de stadsbank wordt er bij betrokken. Die is er voor mensen met financiële problemen als zij er zelf niet (meer) uitkomen. De aangeboden hulp is op vrijwillige basis, privacy wordt gewaarborgd.”

Bespreekbaar
Teselink vindt het goed dat de kwestie meer bespreekbaar wordt. Dat het taboe op het hebben van schulden wordt doorbroken. Alleen dan kan er hulp worden geboden. Het is belangrijk dat die groep gemeentelijk goed in beeld komt. Naar schatting één op de vijf huishoudens in Nederland heeft problematische schulden of loopt het risico daarin verzeild te raken.
Binnen de gemeente Berkelland heeft één op de acht huishoudens te maken met problematische schulden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden