Broodjes bakken boven het vuur. Foto: Karin Bosch
Broodjes bakken boven het vuur. Foto: Karin Bosch

Kronenkamp: 'daar moe(s)t je naar toe!'

Algemeen

NEEDE - "Hier mòet je naar toe!", dat zei een moeder toen ze met haar kinderen afgelopen zondag een bezoek bracht aan het natuurfeest dat op de Kronenkamp in Neede werd gevierd. De officiële naam van dit natuurfeest is Fête de la nature, een natuurfeest voor kinderen om te beleven en te verwonderen.

Op deze zonnige zondag viel er voor de kinderen genoeg te beleven. Er waren allerlei workshops om aan deel te nemen. Esther Ardon liet de kinderen op stenen stippen: stippen zetten op stenen in een bepaald patroon; grote, kleine, witte en gekleurde verfdots vormen samen een prachtige mandala op een platte steen. Zo ontstonden de prachtigste kunstwerken. Bij Karin Bosch konden de kinderen kleien met echte klei uit de Needse berg. Alvorens deze klei goed te boetseren was, moest deze flink gekneed worden met water: zwaar werk, een echte uitdaging.
Wie niet meedeed aan een workshop kon meedoen aan een speurtocht. Aan de hand van foto's werd het terrein van de Kronenkamp, waar vroeger een waterzuiveringsinstallatie was, verkend. Bij elk onderdeel van deze voormalige waterzuivering was een letter gehangen die tezamen een woord vormden. Nadat kinderen de speurtocht volbracht hadden konden ze een ijsje halen en verder met een volgende workshop.
Zo waren er kinderen die speciaal kwamen voor het braakballen pluizen. Zeer geconcentreerd bestudeerden ze de botjes die ze vonden in de braakballen. Met behulp van de 'schatkaart' (een kaart met alle muizenbotjes) kon precies uitgezocht worden wat voor botje het was en van welke soort muis het was. Er zijn zo'n 50 braakballen uitgeplozen. Er werden veel veldmuizen en spitsmuizen gevonden> Eén meisje vond wel een heel grote schedel: van een waterrat! In een zakje verdwenen de 'schatten' om thuis nog eens te bekijken of om op school te laten zien.
In 'Het filter', de ontmoetings- en educatieruimte van de Kronenkamp werd een presentatie gegeven door Femke Grooters over de app Helemaal Groen. Femke haalt veel zwerfvuil op en gebruikt hierbij de app Helemaal Groen, die door Jaap de Boer in het leven geroepen is. Ze vertelde op een wandeling van 6 km wel 6 kilo afval opgehaald te hebben. Bij de quiz die ze hield konden grijpers worden gewonnen. Zo wordt heel Berkelland groen!

Kinderen die trek kregen konden een broodje bakken bij de scouting en ondertussen heerlijk luisteren naar Bas Relker die liedjes zong waarbij volwassenen even de wenkbrauwen optrokken, waarna er een glimlach verscheen als ze het liedje verder luisterden: De lucht is groen en het gras is blauw, leuk is raar van Klein Orkest.

Bij Carla Slotboom konden de kinderen wilgentenen vlechten. Ze maakten een hanger voor in de boom waar vetbolletjes in kunnen worden gedaan. Trots ging elk kind met een eigen hanger naar huis. En als ze er nog geen genoeg van hadden, dan konden de kinderen nog een heuse waterraket de lucht inschieten. Nadat ze een petfles hadden versierd werd deze op de lanceerinstallatie geplaatst. Vervolgens werd de fles, gevuld met wat water, met een kurk waarin een ventiel zat, afgesloten. Met een fietspomp werd er lucht in de fles geblazen, net zo lang tot de kruk er met een rotgang uitvloog en de fles tientallen meters de lucht invloog. Succes verzekerd!

Anne Leeflang, landelijk actief en betrokken bij Fête de la nature, kwam ook nog even langs. "Wat een sfeervol en gezellig feest was dit! Precies wat we voor ogen hebben; vier de natuur, samen met vrienden, buurtbewoners en betrokken mensen. Mijn dochtertje van 2 en nichtje van 4,5 hebben genoten van broodjes bakken boven een vuurtje en de kinderliedjes!'

Minette Korterink die dit feest in Neede heeft opgezet, kan terugkijken op een geslaagde dag, het is zeker voor herhaling vatbaar.





hier moet je naar toegaan we een ijsje halenik moet hierheem met mijn zoonde lucht is groen het gras is blauw

Braakballen uitpluizen. Foto: Karin Bosch
Het resultaat van alle inspanningen. Foto: Karin Bosch
Kleien met échte Needse klei. Foto: Karin Bosch
Mooie kunstwerkjes maken, simpelweg door stippen op stenen te zetten. Foto: Karin Bosch
Broodjes bakken. Foto: Karin Bosch
De klei moest eerst goed geroerd worden; zwaar werk! Foto: Karin Bosch

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant