Een beeld van de dementie-avond in de Oude Mattheüs. Foto: Rob Weeber
Een beeld van de dementie-avond in de Oude Mattheüs. Foto: Rob Weeber

Geslaagde avond over dementie in Oude Mattheüs

Algemeen

EIBERGEN - ‘Voor ik vergeet’ was het thema van de avond over dementie, georganiseerd door de Berkellandse Uitdaging in samenwerking met de gemeente Berkelland, Humanitas en het Zorgerf Berkelland. In het kerkgebouw mochten vanwege COVID-19 slechts zestig mensen aanwezig zijn, maar via de livestream konden vele belangstellenden ook thuis de uitzending volgen.

Door Rob Weeber

Avondvoorzitter Loes Steinebach, vrijwilliger bij Alzheimer Nederland, reeg maandagavond het programma moeiteloos aan elkaar. Na een korte bevraging van burgemeester Joost van Oostrum over het waarom van de inspanningen van de gemeente met betrekking tot dementie, werden gedurende de avond vijf video’s vertoond met dagelijkse situaties rondom dementie. Zo werd onder meer de (zwaarte van de) rol van de mantelzorger belicht en de wijze van omgang met mensen die beginnende tekenen van dementie vertonen. Tussendoor konden vragen vanuit de zaal en via de chat vanuit huis worden gesteld die werden beantwoord door de aanwezige experts.

Er kwamen vele vragen aan bod: Wat kun je bijvoorbeeld doen als ondernemer of bezoeker als iemand zoekend en vragend bij een schap in de supermarkt staat? Wat kun je als mantelzorger doen als een dementerende niets meer wil en op alles nee zegt? Wat kun je als ondernemer doen als een van je medewerkers in de knel komt vanwege de zware mantelzorgtaak die hij of zij aan familie verleent? Waar kun je terecht als je je mantelzorgtaak niet meer of nog slechts gedeeltelijk kunt uitvoeren?
Duidelijk werd dat de gepresenteerde situaties rondom dementie zeer herkenbaar zijn voor mensen die er in hun omgeving mee te maken hebben. Doel van de avond was ook bewustzijn te kweken omtrent de (alternatieve) mogelijkheden rondom de zorg voor dementerende mensen. Via de gemeente bijvoorbeeld kunnen trainingen gevolg worden. Aan het einde van de avond volgde nog een presentatie over de mogelijkheden van robotica, slimme digitale hulpmiddelen die de zorg rondom dementie kunnen verlichten.

Conclusie is misschien wel dat de avond slechts kan bijdragen aan het streven om van Berkelland een dementievriendelijke gemeente te maken, als er met de informatie iets gedaan wordt, als iedereen ook daadwerkelijk aan de slag gaat met de opgedane kennis en anderen enthousiasmeert.

De video’s van de avond worden opnieuw vertoond tijdens Wereld Alzheimer Dag 2020 op 21 september, onder meer via social media.


www.samendementievriendelijk.nl/ervaringsverhaal-gemeente-berkelland

www.berkellandwijzer.nl (vragen over dementie)

www.voormekaar.net/teams

www.deprofessionelemens.nl/diensten/de-dementievriendelijke-gemeente/ (website met gratis e-learnings)

www.humanitas.nl/afdeling/oostelijk-achterhoek/activiteiten/zingeving-levenstijdschrift/ (herinneringen vastleggen)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant