De puntvormige sequoia bij Huize De Kamp in Neede. Foto: Rob Weeber
De puntvormige sequoia bij Huize De Kamp in Neede. Foto: Rob Weeber

Het raadsel van de Needse sequoia

Algemeen

NEEDE - Hij is gemakkelijk te verwisselen met een familielid uit de Cipressensoort, maar wie een beetje thuis is in de dendrologie, de studie van bomen, zal de bewuste boom als een sequoia herkennen. De standplaats is naast de gracht rondom Huize De Kamp in Neede.

Door Rob Weeber

Recent ging het gerucht dat de gemeente voornemens was om de boom te kappen omdat de boomsoort niet past tussen de overige, inlandse soorten. Waar echter dat gerucht vandaan kwam, weet niemand. Desgevraagd liet de gemeente weten geen enkele intentie in deze richting te hebben, noch een aanvraag te hebben binnengekregen voor een kapvergunning. Paul Weierink uit Oldenzaal, sequoiakenner bij uitstek, verdiepte zich erin en zocht Erik Nijkamp van de NyStaete Group op, de eigenaar van Huize de Kamp. Ook Nijkamp liet weten geen plannen te hebben om de boom weg te krijgen. Integendeel. Zijn bedrijf is gevestigd in het oude textielcomplex van Gelderman in Oldenzaal. Op dat terrein staat een sequoia die ooit nog door Henry Ford werd geschonken. Het is volgens Paul de een na grootste sequoia in Nederland.

Nijkamp liet weten uit te willen zoeken op wiens grond de Needse boom staat. Dat bleek zijn eigen grond te zijn en daarmee de redding van de bewuste sequoia. Volgens Paul zal hij die boom nooit kappen.

Een sequoia is een boom die enorme hoeveelheden water (meerdere kuubs) per dag op kan nemen en (deels) vast kan houden achter zijn sponsachtige bast. Bekend is dat de soort daardoor bosbranden makkelijk kan overleven. De grote zuigkracht van de boom laat het water in de boom tot wel 40 à 50 meter hoogte stijgen. De grootsten onder de soort, de zogenaamde reuzensequoia’s, ook wel mammoetboom genoemd, staan in het Amerikaanse Yosemite National Park in California. De allergrootste daar is de ‘General Sherman Tree’ met een hoogte van 83 meter en een omtrek van 31 meter. Deze boom is nog steeds niet uitgegroeid.

Volgens Paul trekt de soort ook veel CO2 uit de lucht en zet het om in grote hoeveelheden zuurstof. Alle hens aan dek dus wat hem betreft om van de boom af te blijven. Hoewel hij bijna alles van de sequoia afweet, rest er een vraag die hij (nog) niet beantwoord krijgt: Wie heeft de sequoia bij Huize de Kamp geplant? Het enige wat hij kan bedenken, is dat iemand hem een keer als kerstboom heeft gehad en daarna in de natuur heeft terug geplant. Indien iemand het antwoord op de vraag heeft, mag hij of zij dit sturen aan: redactie@achterhoeknieuwsberkelland.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant