De foto's, die gemaakt zijn met de warmtebeeld-camera. Foto: Benno Aalderink
De foto's, die gemaakt zijn met de warmtebeeld-camera. Foto: Benno Aalderink

Warmtebeelden maken effect isolatie zichtbaar in Noordijk

Algemeen

NOORDIJK - Netjes naast elkaar liggen de paars-rood-geel getinte foto’s uitgestald op tafel. Te wachten tot ze worden opgehaald door de eigenaar van de woning. De beelden zijn al begin dit jaar gemaakt, maar konden door de coronacrisis nog niet eerder besproken worden. Op 2 en 7 september was het wel zo ver: op twee avonden werd er uitgebreid uitleg gegeven vanuit Agem (Achterhoekse Groene Energie Maatschappij) aan geïnteresseerde Noordijkers over hoe de warmtefoto’s 'te lezen' zijn.

Omdat het aantal mensen dat tegelijk terecht kon in het Haarhoes gelimiteerd was, is besloten de groep te verdelen over twee avonden. “We hadden graag één avond gehad waarin we iedereen tegelijk konden laten komen, maar dat was nog niet mogelijk. Langer wachten wilden we ook niet, dus vandaar deze vorm”, geeft Gerbert Oonk van de Duurzaamheidswerkgroep uit Noordijk aan.
De avonden zijn georganiseerd door deze Duurzaamheidswerkgroep, die eerder dit jaar zeer vroeg in de ochtend met de warmtecamera de verschillende opnames gemaakt heeft. “Dit vroege tijdstip is nodig om te voorkomen dat je last hebt van opgewarmde muren door de zon”, legt Erwin Reuterink, expert op gebied van besparing en onafhankelijk energieadviseur van het Energieloket uit. Waar de laatste jaren redelijk veel aandacht is geweest voor de dikte van de isolatielaag van woningen, is de aandacht voor de naden van deze isolatie nog onvoldoende geweest. Via deze naden tussen de isolatie lekt alsnog een flinke hoeveelheid warmte weg. Dit is goed zichtbaar in de warmtecamera beelden. De plaatsen waar de warmte weglekt zijn op de foto’s zichtbaar als warmteplekken op de gevel of in het dak. Op basis daarvan kan de eigenaar van de woning dan heel gericht actie ondernemen om de woning beter te isoleren. Ook kan met het veranderen van gedrag al flinke besparingen gerealiseerd worden, door bijvoorbeeld niet de hele dag, maar slechts korte tijd de ramen op de bovenverdieping open te hebben staan, of door de thermostaat ‘s nachts terug te zetten.

De warmtebeelden zijn een eerste concrete stap vanuit de Duurzaamheidswerkgroep Noordijk in de energietransitie die in de Achterhoek volop bezig is. Bij de bijeenkomst worden aan de deelnemers enquêteformulieren uitgedeeld, waarop Noordijkers kunnen aangeven in welke vormen van isolatie en duurzame energieopwekking zij interesse in hebben. “Op basis hiervan kunnen we dan inventariseren waar mogelijkheden liggen voor collectieve inkoop”, geeft Chris Kempen, ook lid van de werkgroep, aan. “Dat betekent niet dat we een gelijke oplossing voor iedereen zoeken, daarvoor zijn de gebouwen en situaties nu eenmaal te verschillend. Maar we kunnen wel kijken of we gunstigere prijzen voor maatwerkoplossingen kunnen realiseren als we de vraag bundelen en daarmee iedereen helpen om zo goedkoop mogelijk hun woning op passende wijze te isoleren.”

ok de mogelijkheden rond landelijke en regionale subsidies en leningen voor verduurzaming worden kort benoemd. Uit vragen vanuit de zaal blijkt duidelijk dat ook hier veel belangstelling voor is. Deze en meer informatie is ook overzichtelijk te vinden op de website van de AGEM (www.agem.nl). Wie meer wil weten of ook belangstelling heeft om aan te sluiten bij het vervolg, kan contact opnemen met de Duurzaamheidswerkgroep Noordijk via noordijkduurzaam@gmail.com.

De bezoekers zitten keurig op afstand van elkaar. Foto: Benno Aalderink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant