De vrijwilligers van het parkonderhoud, met tweede van rechts coördinator Harry Overbeek. Foto: Rob Weeber
De vrijwilligers van het parkonderhoud, met tweede van rechts coördinator Harry Overbeek. Foto: Rob Weeber

Vergrijzing maakt fusie pluimveeverenigingen onvermijdelijk

Maar pas na 24 januari 2023

BERKELLAND - Pluimvee- en konijnhoudersverenigingen hebben te maken met vergrijzing, en daardoor is een fusie de beste - en onvermijdelijke - oplossing. Dat geldt ook voor de Needse Pluimvee- en Konijnenfokvereniging NPV. .

Het A.J.G. ter Weemepark in Neede, bestaande uit het vijvergedeelte, is al sinds 1946 in handen van de gemeente. Het (klein) onderhoud ervan wordt gedaan door de zogenaamde vijvercommissie van de NPV, een enthousiaste groep van zes vrijwilligers onder aanvoering van coördinator Harry Overbeek. In 1963 kwam de naastgelegen dierenweide erbij. Ook hier wordt het werk door diezelfde groep vrijwilligers gedaan. De liefde voor dieren blijft onverminderd groot, maar langzamerhand wordt de vergrijzing merkbaar, waardoor een fusie de beste oplossing is.

Voorzitter Dinant Rohaan van de NPV ziet de ontwikkeling met lede ogen aan, maar is ook realistisch. “Het is een algemene trend die niet alleen voor Neede geldt. Ook de andere kernen van Berkelland hebben ermee te maken. Het aantal bestuursleden en vrijwilligers loopt terug, maar ook het aantal fokkers van kleindieren. Eibergen is daarom acht jaar terug al een fusie aangegaan met de Groenlose Kleindier- en Pluimveevereniging en volgend jaar gaan Borculo en Ruurlo samen. De bedoeling is één Berkellandse vereniging te stichten. Voor Neede geldt echter dat we pas willen fuseren na de viering van ons 100-jarig jubileum. De NPV werd op 24 januari 1923 opgericht. De fusie geldt niet voor het park, dat brengen we onder in een aparte stichting. Dit park is zo verbonden met de geschiedenis van ons dorp, dat we dat niet in de fusievereniging willen onderbrengen.”

Juist de vrijwilligers zijn belangrijk voor het onderhoud van het park en de verzorging van de dieren. “Het voeren van de dieren is een dagelijkse bezigheid,” aldus Harry Overbeek. “Iedere vrijwilliger heeft roulerend een week dienst. Daarnaast onderhouden we alle bouwsels. Recent bijvoorbeeld hebben we een nieuw klimrek voor de dieren gemaakt. Gelukkig krijgen we veel ondersteuning vanuit het Needse bedrijfsleven voor het park.”

Geen jongedierendag
Door het COVID-19 virus zal er dit jaar geen huis-aan-huisverkoop van loten plaatsvinden. Ieder jaar werden 5.000 loten verkocht, waarvan de opbrengst de vereniging en het park ten goede kwam. Dit jaar hoopt men op de sympathie van de inwoners door bijvoorbeeld donateur te worden van de NPV. Ook de Jonge dierendag Berkelland gaat dit jaar niet door. Het evenement betreft de eerste keuring van pas geboren dieren en vormt een graadmeter voor de kwaliteit van de fokprogramma’s en het aanbod op de jaarlijkse kleindierententoonstelling in de Spilbroekhal in Neede.

75-jarig jubileum park in 2021
Goed nieuws is dat er eind september volgend jaar weer een vijverlichtshow is. Die traditie bestaat al sinds 1976. Iedere vijf jaar wordt de lichtshow georganiseerd. In 2021 is het bovendien 75 jaar gelden dat het park aan de gemeente werd geschonken.

Wie donateur van de NPV wil worden, kan terecht op de website.


www.npvneede.nl


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden