Leerlingen van groep 1 en 2 zoeken wormen in de composthoop. Foto: Rob Weeber
Leerlingen van groep 1 en 2 zoeken wormen in de composthoop. Foto: Rob Weeber

Thema duurzaamheid bij Groei- en bloeidag moestuin De Berg

NEEDE - Ieder jaar organiseert wijkmoestuin De Berg twee ochtenden natuureducatie voor de leerlingen van de Dr. Ariëns Daltonschool. Woensdag 16 september was het weer zover en werden de kinderen op een vol programma getrakteerd met het thema duurzaamheid.

Door Rob Weeber

In de moestuin konden de jongste leerlingen wormen zoeken in de composthoop. Een vrijwilliger vertelde tevens wat over de samenstelling van de composthoop. Groep 3 en 4 kregen informatie over eetbare bloemen. Groep 5 en 6 verzamelden zich bij het insectenhotel. Zij kregen een verhaal over dieren die in de natuur het ‘afval’ opruimen. Groep 7 en 8 tenslotte leerden dat je van eetbare planten en groenten niets weg hoeft te gooien.

Aan het eind van het programma kregen alle kinderen de vraag wat ze geleerd hadden. ‘Mieren houden van courgettes’, wist een klein meisje zich te herinneren. Ieder kind kreeg bij het weggaan een zakje mee met daarin diverse kruiden die ze thuis konden gebruiken. Het weer zat mee en iedereen was enthousiast.

Gelukkig hebben zich nieuwe, jonge vrijwilligers aangemeld voor het werk in de moestuin. Het samenspel tussen de Ariënsschool, de wijk en de wijkmoestuin is een schoolvoorbeeld van wijkintegratie.Ook op de Ariënsschool werden diverse activiteiten georganiseerd. Er was onder meer een kookworkshop met appels uit de wijk. Die werden voor appelmoes en appelcake gebruikt. De resten, schillen en klokhuis, worden later naar het hertenkamp gebracht. Verder waren er knutselactiviteiten met gebruikt handdoekpapier en ongebruikt toiletpapier.

Beweegwijs verzorgde speel- en beweegactiviteiten op het schoolplein, waaronder een loopquiz. Tijdens de quiz moeten de juiste kaartjes bij de juist antwoorden worden gelegd. Ook was er aandacht voor het opruimen van de wijk. Deze activiteit sluit aan bij de Landelijke Opschoondag die op 19 september wordt gehouden. Volgende week krijgen de kinderen bezoek van wethouder Bosman om ze te bedanken voor de opruimactie. De kinderen krijgen tevens een diploma voor hun inzet.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden