Het vlot kon de kinderen gemakkelijk dragen. Foto: Jesse ter Avest
Het vlot kon de kinderen gemakkelijk dragen. Foto: Jesse ter Avest

Varen met een zelfgebouwd vlot

NOORDIJK - Ook dit jaar worden er op vrijdagmiddag op de Tormijnschool in Noordijk weer workshops georganiseerd. Helaas mogen ouders, in verband met corona, nog geen workshop geven. De kinderen kunnen aangeven welke workshop ze gedurende vier weken het liefst zouden willen volgen. Na vier weken wordt de workshopronde afgesloten met een presentatie voor alle kinderen, zodat iedereen kan zien wat er gedaan en/of gemaakt is.

Dit keer zat er wel een heel aantrekkelijke workshop bij: zelf een vlot bouwen en daarna ook zelf het vlot testen! Deze workshop was uiteraard alleen geschikt voor kinderen met een zwemdiploma. De twee vlotten zijn in twee sessies in elkaar gezet met palen, touw en elk drie vaten. Het leggen van de knopen is een vakkundig werkje, de kinderen leerden de mastworp, waarmee de palen stevig aan elkaar werden bevestigd. Bij het vlot bouwen werd ook een beroep gedaan op samenwerken: samen de palen goed neerleggen, de knopen maken (goed strak) en de vaten er optillen en met sjorbanden bevestigen. Afgelopen vrijdag werden de vlotten naar de Bolksbeek vervoerd om daar te worden uitgetest. De kinderen hadden allemaal extra kleren mee, voor het geval ze nat zouden worden. Met peddels gewapend kropen vier kinderen voorzichtig op het vlot, elkaar aanwijzingen gevend. De knopen zaten goed vast en het vlot kon hun gewicht met gemak dragen! Het was een groot succes en al peddelend hadden de kinderen veel lol met elkaar.

Ook bij de andere workshops konden kinderen hun talenten laten zien; bij de workshop natuur hebben de kinderen zelf een bloemenpers gemaakt. De gedroogde bloemen hebben ze met kaarsvet op een stompkaars geplakt en tenslotte hebben ze van beton een vogeldrinkbak gemaakt. Ook was er een workshop zentangle: meditatief tekenen. Hierbij wordt een tekening gemaakt met een fineliner waarbij vormen steeds worden herhaald, met op de achtergrond rustige muziek, werkt dit zeer ontspannend. De kinderen maakten echte kunstwerken, ze waren terecht trots op hun werk. Bij de vierde workshop is een dromenvanger gemaakt; rond een houten ring wikkelden de kinderen draad. Vervolgens werd er met draad een geometrisch figuur in de ring gemaakt, waarna deze werd versierd met mooie kraaltjes en veertjes. Een van de kinderen vroeg stralend: "Mag ik hem direct mee naar huis, mijn oma is jarig en ik wil dit haar zo graag geven!"

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden