<p>Opnamen voor de Berkelgame. Foto: Rob Stevens</p>

Opnamen voor de Berkelgame. Foto: Rob Stevens

Berkelgame met lokale hisotrische inhoud in ontwikkeling

EIBERGEN - Een jongen uit Arnhem heeft in een drassige poel in het buitengebied van Eibergen de overblijfselen van een Romeinse leger gevonden. En niet ver daar vandaan de ruïnes van een oud kasteel. Zijn ouders en zusje waren er bij. Zo kan het volgend jaar gaan. Het zijn twee onderdelen van de Berkelgame die begin volgend jaar beschikbaar komt. Drie games die zich afspelen rond Eibergen, Vreden en het Zwilbrock.

Door Rob Stevens

Dinsdag was het een komen en gaan in de grote zaal van De Huve. Kinderen en volwassenen liepen rond in historische kledij. Die dag werden digitale opnamen gemaakt die onderdeel worden van de Berkelgame. Er komen drie games, die ieder apart zijn te spelen maar elk wel de hoofdstukken van een groter verhaal zijn. Twee games spelen rond Eibergen en Vreden. Een derde kan worden gespeeld tijdens een fietstocht door de regio. In het spel zijn plaatselijke en regionale legendes en verhalen verwerkt: een compleet Romeins leger verdwenen in de moerassen rond de Berkel, ruïnes van kastelen, verborgen schatten, Berkel-schippers, kwaadaardige geesten, witte wiev’n, hee-mennekes, et cetera.

Niet alles is verzonnen, sommige elementen zijn gebaseerd op historische feiten die lang niet bij iedereen bekend zijn. Het spel heeft ook een historisch educatieve functie: het wil kinderen iets leren over Eibergen, Vreden en de directe omgeving. De gamer betreedt de wereld van de oude kronkelige Berkel, kastelen, oude gebouwen, eeuwenoude bossen en moerassen.

De uitdaging is een mysterie op te lossen. Daarvoor moeten bepaalde plekken gezocht worden via cryptische aanwijzingen. Eenmaal ter plekke moeten vragen worden beantwoord. Een goed antwoord geeft als beloning één van de bouwstenen die nodig zijn om het mysterie op te lossen. En wellicht is bij één van de plaatselijke ondernemers een attentie af te halen. De game in Eibergen speelt zich af rond een smokkelverhaal, de game van de fietstocht speelt zich af in de natuur. Het thema van Vreden is nog niet bekend. Volgens planning komen de games rond de jaarwisseling beschikbaar.

De Eibergse game bevat mooi uitgedoste figuranten. De kledij hiervoor is aangeleverd door Ineke van der Werf uit Rekken, de vrouw van het museum ‘De sfeer van weleer’. De gamer wordt aangesproken door figuren in het spel. Dinsdag werden daarvoor opnames gemaakt. Figuranten in historische kledij werden digitaal gescand, van top tot teen. Software maakt het daarna mogelijk die figuren in de game allerlei natuurgetrouwe handelingen te laten uitvoeren, iets te vertellen of een opdracht te geven.

Behalve de game heeft de app ook een tweede tak met allerlei digitale informatie over Eibergen, Vreden en omgeving. Wat dat precies is, hangt af wat er in gestopt wordt. In vaktermen: content. De mogelijkheden zijn legio: historische informatie, plaatselijke musea, karakteristieke landschappelijke elementen, fiets- en wandelroutes, horeca reserveringen, amusement, sport, et cetera. Informatie komt digitaal beschikbaar via een ergens ter plekke te scannen QR-code of wordt vanzelf geactiveerd wanneer men binnen een bepaalde afstand een specifieke GPS-locatie passeert. Voor geïnteresseerden, het programma of de techniek heeft de name Spacetime Layers en wordt in veel gemeenten al gebruikt.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden