Foto: eigen foto
Foto: eigen foto

Jeugd aan zet levert diverse initiatieven op

Algemeen

BERKELLAND - Het was natuurlijk een rare zomer. Normaal verruimt mooi zomerweer de mogelijkheden wat te ondernemen. Dit jaar was dat anders door COVID-19. Festivals werden afgelast, sociale ontmoetingen waren er veel minder. Samen met Stichting Buiten de School, de Berkellandse Uitdaging, het Assink Lyceum en Jimmy’s Berkelland organiseerde de gemeente daarom het project ‘Jeugd aan zet’ om Berkellandse jongeren toch nog iets leuks te bieden. Voor leuke projecten waren waardebonnen beschikbaar.

Door Rob Stevens

COVID-19 staat synoniem voor dingen die niet meer mogen of alleen in beperkte vorm. ‘Jeugd aan zet’ is bedoeld om jongeren te stimuleren juist dingen te doen die nog wel kunnen. Door iets te organiseren waarmee men iets kan betekenen voor andere jongeren of ouderen, door zelfstandig iets te organiseren of in samenwerking met bestaande lokale stichtingen en verenigingen. Veronica Kasteel is jongerenwerker in Berkelland. Ze vertelt dat het zomerprogramma ‘Jongeren aan zet’ nu in een afrondende fase is. Alle vijftig beschikbare waardebonnen à vijftig euro per stuk, te besteden bij lokale ondernemers uit Berkelland, zijn goed terecht gekomen bij leuke initiatieven. Veronica Kasteel: “In Neede was op het Vleermoesplein 'Expeditie Robinson' deze zomer een groot succes. Net als het project 'Test your skills'. Van de mogelijkheid je aan te sluiten ter ondersteuning van de activiteiten van een vereniging of stichting is niet al te veel gebruik gemaakt. Wel is in een tunnel in Ruurlo graffiti verwijderd. En in Neede is geklust op een zorgboerderij. Een project voor muzikaal talent is nu in een afrondende fase. Iets vertraagd door corona. Talenten worden gefilmd en op YouTube ‘gepost’. Alle beschikbare waardebonnen hebben in ieder geval een verdiende plek gevonden.”

Ook Jimmy’s Berkelland is actief betrokken geweest bij ‘Jeugd aan zet’. Ravi Rapard en Jelle Oonk, beiden uit Borculo, bezoeken regelmatig de vestiging in Borculo. Ravi is bij Jimmy´s in Borculo gastheer. Hij ontvangt er gasten met een bakje koffie en onderhoudt ook de contacten met het burgerlokaal, een soort Jimmy´s voor ouderen. Hij helpt met het opzetten daarvan. De samenwerking tussen jong en oud werkt goed. Jelle is al bijna vanaf het begin bij Jimmy´s in Borculo betrokken. Jelle speelt muziek, samen met Herman Mulder. Zij hadden het plan in het kader van ‘Jeugd aan zet’ een optreden te verzorgen bij de watermolen in Borculo. Een optreden in samenwerking met proeflokaal ´De Olliemölle´. Jelle op de gitaar en Herman op de saxofoon. Het was weliswaar een prachtige zomer, maar op het moment dat ze zouden optreden viel het water met bakken uit de hemel. Jelle: “Maar Borculo houdt het geplande optreden te goed!”

‘Jeugd aan zet’ is een initiatief van het ministerie van VWS (volksgezondheid welzijn en sport) en gemeenten met extra aandacht voor jongeren. Voor goede plannen en ideeën met een maatschappelijke impact, gericht op talentontwikkeling en ontmoeting waren vijftig eenmalige subsidies in de vorm van waardebonnen van vijftig euro per stuk beschikbaar. Elke waardebon staat voor acht weken activiteiten, minimaal vier uur per week.

Foto: eigen foto

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant