Berkelland houdt in 2021 miljoen over

Algemeen

BORCULO - De begroting van de gemeente Berkelland voor 2021 sluit met een overschot van 990.000 euro. Dat blijkt uit de stukken die het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad heeft aangeboden. De basis voor deze begroting is in juli jongstleden al gelegd bij de vaststelling van de perspectiefnota 2021. Daarin zat een plan om het tekort van 9,4 miljoen euro structureel op te lossen en dat is In deze begroting verwerkt.

In 2024 bedraagt het overschot 2.045.000 euro. Dat is in lijn met de verwachtingen van de perspectiefnota 2021. Het ruime voordeel roept wellicht de vraag op waarom er toch bezuinigd moet worden. De reden is dat het college de nodige risico’s ziet. De belangrijkste daarvan is de herijking van het gemeentefonds. Dat geldt zowel voor het onderdeel sociaal domein als voor het overige deel van het gemeentefonds.
Ook de financiële gevolgen van de coronacrisis blijven een onzekere factor. In de begroting is op sommige onderdelen al wel rekening gehouden met hogere kosten, bijvoorbeeld voor de organisatie van de Tweede Kamerverkiezingen, maar veel is nog niet nauwkeurig te begroten. Met het positieve saldo van de begroting wordt geanticipeerd op deze tegenvallers. Het college maakt zich wel zorgen of de voorgenomen maatregelen in 2024 voldoende zullen zijn. Het blijft de ontwikkelingen volgen en zal met aanvullende voorstellen komen als dit nodig blijkt.

OZB-verhoging
In dit licht is ook de verhoging van de OZB een bewuste keuze. Met de overtuiging dat de verhoogde opbrengst nodig is in 2024. Daarbij wordt gekozen voor de weg van de geleidelijkheid. Het nu niet doorvoeren van de OZB-verhoging betekent dat op een later moment een grotere stap moet worden gemaakt.

Web-app
De begroting is voor iedereen makkelijk in te zien via een speciale web-app. De app is te vinden via onderstaande website of door te klikken op de button ‘Financiële stukken’ op de website van de gemeente. In de web-app kunnen op een eenvoudige en papierloze manier de korte begrotingsteksten per programma worden geraadpleegd. Daarbij zijn foto's te zien en er kan worden doorgeklikt naar achterliggende beleidsstukken. Via de button Activiteiten kan de begroting worden gefilterd op Programma, Portefeuillehouder (wethouder of burgemeester) en Locatie (op welk gebied heeft het betrekking, bijvoorbeeld heel Berkelland of Neede, Eibergen, Haarlo enz.).


berkelland.begrotingsapp.nl
www.gemeenteberkelland.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant