Verhalen in de woestijn in ander perspectief

Algemeen

LICHTENVOORDE - Verhalen in de woestijn in ander perspectief. Onder deze titel organiseert de commissie Ontmoeting & Inspiratie van de St. Paulusparochie weer een cursus moderne kunst en spiritualiteit. Dit jaar staan verhalen uit het boek Numeri centraal.

Na de Uittocht (Exodus) maakt het volk een lange tocht door de woestijn. De woestijn is kaal en schraal, afzien en onderweg jezelf tegenkomen. Als metafoor roept woestijn ook geestelijke woestenij en leegte op. De barre tocht door de woestijn kan een tijd worden van loutering, een leerproces om te ontdekken wat doodlopende wegen zijn en wat toekomst heeft, om te kiezen tussen goed en kwaad, tussen echt en onecht. We lezen enkele markante verhalen uit het boek Numeri over de betekenis van de volkstelling; ontbering, onvrede en trammelant onderweg: op wie rust de geest? Wie heeft het voor het zeggen? Hoe omgaan met een besmettelijke zieke in het kamp? Verkenning van het nieuwe land en verdeelde reacties daarop, verhalen vol weerbarstigheid, hoop en leven.

Voorafgaand aan de tekstlezing kijken de deelnemers naar een hedendaagse kunstwerk, dat eigen zeggingskracht heeft. De kunst is associatief gekozen bij de verhalen. Vanuit het eigen referentiekader kijkt men naar een verbeelding, die verleden en heden, verre en nabije wereld anders laat zien. De oude verhalen zijn hoogst actueel. De werkwijze is zowel informatief als interactief.

Kloosterdag
De serie over 'het boek Numeri - verhalen in de woestijn', wordt afgesloten met een kloosterdag. Dan horen de deelnemers het onwaarschijnlijke verhaal van de sprekende ezelin en haar ongezeglijke berijder. Het gaat over horen naar de Eeuwige en het verstaan van je opdracht, het gaat over zegenen en vervloeken, over de ander voor je karretje spannen. Daarnaast is er aandacht voor een kerntekst uit Numeri: de priesterlijke zegen: een zegen voor onderweg in de woestijn en in heel het leven. Ook moderne kunst zal op deze kloosterdag de bezinning prikkelen en stimuleren. Datum en locatie van de kloosterdag worden in verband met de ontwikkeling rond corona later bekend gemaakt.

Praktische zaken
De cursus vindt plaats op de donderdagen 2 november, 10 december, 14 januari, 18 februari, 18 maart en 15 april, telkens van 19.30 uur tot 22.00 uur in de Ludgerzaal in Lichtenvoorde; ingang rechts achter de Bonifatiuskerk. De kosten voor alle avonden bedragen samen 35 euro, op de eerste avond contant en gepast te voldoen. De begeleiding is in handen van Carla Roetgerink, pastoraal werker. Aanmelden uiterlijk woensdag 28 oktober bij de commissie Ontmoeting & Inspiratie: Peter Müller (0544 463045 of pjamueller@gmail.com).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant