Een artist impression van de Groene Midwinterhoorn. Foto: PR
Een artist impression van de Groene Midwinterhoorn. Foto: PR Gerrit Keuper

Reusachtige midwinterhoorn op een plantage in Eibergen

Algemeen

EIBERGEN - Automobilisten op de N18 zullen in 2021 hun ogen uitkijken als ze de Berkel over rijden bij Eibergen. Aan de rechterkant ligt dan een reusachtige midwinterhoorn in het landschap. Het is een hoorn van veertig meter lang, licht gekromd met aan het uiteinde een doorsnede van ruim vier en halve meter. Het is een idee en project van de midwinterhoorngroep Eibergen. Op hetzelfde perceel waar de hoorn ligt zijn dan ook kleine berken geplant die voorbestemd zijn hun leven te eindigen als midwinterhoorn.

Door Rob Stevens

De midwinterhoorn maakt deel uit van het cultureel erfgoed van de Achterhoek. Gerrit Keuper en Geert van der Veer van de midwinterhoorngroep Eibergen vinden het belangrijk dat erfgoed levendig te houden en over te dragen op toekomstige generaties. Gerrit Keuper: “Het project heeft nadrukkelijk ook een educatief doel. Onder de hoorn komt een zeecontainer van twaalf meter die we inrichten als educatieve ruimte met allerlei informatie rond de midwinterhoorn. Daar kunnen we jongeren dan onderwijzen. We hebben daarvoor ‘om niet’ een geïsoleerde zeecontainer op de kop getikt. Die moet vanuit Oss alleen nog hier naar toe worden vervoerd. We hebben de stille hoop dat zich hiervoor nog iemand aandient. Er is nu een wandelroute vanuit het centrum van Eibergen richting Muldershuis en omstreken. Zo’n route moet er ook richting de midwinterhoornplantage ontstaan. De benodigde vergunningen voor het project zijn nu rond. De financiering ook, dankzij een aantal partijen die het project steunen en natuurlijk de tweehonderd mensen die een boom hebben ‘gekocht’ waarmee de plantage wordt aangelegd langs een aantal nog te graven sloten. De bomen worden geplant in het talud van de sloten zodat ze een natuurlijke kromming krijgen. De firma Slootsmid uit Borculo is inmiddels begonnen met de bouw van de grote midwinterhoorn.”

Geert van der Veer: “Het perceel van tweeduizend vierkante meter mogen we van de gemeente gebruiken. Er komen vijf sloten om de berken langs te planten. Als ze op grootte zijn, worden ze zo gezaagd dat ze opnieuw kunnen uitlopen. Zo kunnen we blijven oogsten. De grote midwinterhoorn komt langs een moerasje te liggen waar ook vlier wordt geplant om de mondstukken, de ‘happes’, voor de midwinterhoorn van te maken. Een klein windmolentje zal er voor zorgen dat er genoeg aanvoer van water blijft voor het moeras en de sloten. Rond het moeras komt kruidenrijke vegetatie. De midwinterhoorn moet op den duur mooi vergroenen door klimplanten.“

Het project kent een aantal, soms zelfs spectaculaire, momenten waar ongetwijfeld ook de midwinterhoorngroepen uit de regio bij zullen worden betrokken. Zo is er het transport van de grote hoorn vanuit Borculo naar de plantage. Dat zal rond de jaarwisseling zijn. De hoorn wordt in segmenten vervoerd. De grootste delen meten ruim vier en een halve meter in de rondte. Er zal natuurlijk een officieel moment komen van opening van de plantage. Misschien dat mensen de mogelijkheid krijgen hun eigen boom te planten. Groenlinks en Marke Mallem hebben al te kennen gegeven daar wel oren naar te hebben. Twee jaar geleden ontstond het idee van de midwinterhoornplantage. Dankzij de gemeente, de financiers, de donaties voor de boompjes en de niet te temmen energie en geestdrift van Geert en Gerrit heeft het project vorm gekregen en is de aanleg van de plantage bijna zover. Eibergen en Berkelland hebben er straks dan een opmerkelijk en uniek landmark bij.

Han Klein Willink en Geert van der Veer aan het werk op het terrein. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant