Mondkapjes hielden de gemoederen bezig in de gemeenteraad. Foto: Rob Stevens

Mondkapjes hielden de gemoederen bezig in de gemeenteraad. Foto: Rob Stevens

Gemeenteraad vergadert drie avonden

Algemeen

BERKELLAND - Gratis mondkapjes, wel of niet? De gemeenteraad had het druk vorige week met zittingen op dinsdag, woensdag én donderdag. Woensdag tegen half elf restte voor de donderdagavond nog één agendapunt. Het ging om de motie ‘Gratis mondkapjes voor inwoners met een laag inkomen’. Arnold Kion (GemeenteBelangen) vraagt zich woensdagavond af of de PvdA nog vast houdt aan dit punt en of het niet wellicht een volgende raadsvergadering kan worden geagendeerd. De reactie van Betsie Wormgoor is duidelijk: “De motie kan geen dag uitstel verdragen. Ik zie u graag morgen allemaal weer.” Ze doet dat met het verzoek richting Kion: om 'de motie goed tot u te nemen. De PvdA vindt het een belangrijk onderwerp. Ik denk dat u de motie toch niet helemaal goed hebt gelezen'.

Door Rob Stevens

Aldus komt de raad donderdag weer bijeen met burgemeester Joost van Oostrum als portefeuillehouder. In de motie maakt de PvdA zich zorgen om inwoners van Berkelland met een laag inkomen. Hebben zij wel de financiële mogelijkheden om gezichtsmaskers aan te schaffen? De PvdA zoekt naar een mogelijkheid de mondkapjes via de gemeente gratis te verschaffen, bijvoorbeeld via de voedselbank, SDOA of anders. Het CDA heeft contact gezocht met relevante instanties. Daar zijn geen verzoeken bekend van de bewuste doelgroep om mondkapjes. Hillhorst (CDA) wijst op de inzet van veel ondernemers. Tijdens de vergadering komt bij Hillhorst zelfs nog een melding binnen van een importeur van mondkapjes die, in samenwerking met de FC Twente supportersvereniging van FC Eibergen, toezegt 10.000 mondkapjes te bezorgen bij de voedselbank. Anderen wijzen erop dat ook bij veel middenstanders de mondkapjes al gratis te verkrijgen zijn. GroenLinks brengt het belang van herbruikbare kapjes in.

Ook de portefeuillehouder geeft nog eens aan dat de gemeente geen signalen heeft gekregen wat betreft de behoefte aan gratis mondkapjes. Van Oostrum: “Als die signalen er wel komen zoeken we dan naar een passende oplossing.” Wormgoor (PvdA) geeft aan dat er wellicht een taboe op rust om erom te vragen. Boxem (VVD) wil via een amendement op de motie de gemeente als intermediair inzetten bij de verspreiding van kapjes die door vrijwilligers worden vervaardigd of via andere kanalen beschikbaar zijn. Dan wordt opeens het heen en weer debatteren abrupt beëindigd door portefeuillehouder Van Oostrum, die interrumpeert en zich in het debat mengt met de woorden: “Het debat gaat een kant op die het niet op zou moeten gaan. Deze mensen met een minimuminkomen hebben onze steun nodig. Het college neem de motie over om een eind te maken aan dit debat. Ik roep iedereen op in de spiegel te kijken hoe, na de toezeggingen die zijn gedaan, dit debat wordt gevoerd.”


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant