Van links af Bernard Boomkamp, Leo Sijtsma en Johan Voortman. Foto: Lydia ter Welle
Van links af Bernard Boomkamp, Leo Sijtsma en Johan Voortman. Foto: Lydia ter Welle

Tourclub Eibergen: al veertig jaar actief

Algemeen

EIBERGEN - Op 29 oktober bestaat de Tourclub Eibergen (TCE) veertig jaar. Net als veel andere activiteiten is de feestelijke jubileumviering uitgesteld tot nader order. En dat betekent ook dat de huldiging van de drie oprichters en dus leden van het eerste uur: Jozef Tebroke, Bart Hendriks en Leo Sijtsma wordt uitgesteld. De laatste jubilaris, Leo Sijtsma, kon gelukkig wel gevolg geven aan de uitnodiging voor een gesprek over de jubilerend club.

Door Lydia ter Welle

TCE biedt de leden gelegenheid om de fietssport in allerlei vormen te beoefenen, ieder op zijn eigen niveau. De vereniging is nog steeds groeiende en organiseert diverse fietsevenementen. De club kent 'fiets en geniet'-leden en 'race'-leden. Beide groepen fietsen een of twee keer per week op vaste momenten. Sinds enige tijd is er ook een damesgroep, die samen op pad gaat. Tour Club Eibergen (TCE) is aangesloten bij de overkoepelende bond, de NFTU. "Belangrijk om te weten", zegt voorzitter Johan Voortman, "want dat betekent dat onze leden verzekerd zijn als zij in clubverband activiteiten doen."

Ten huize van voorzitter Johan Voortman, melden zich Bernard Boomkamp en Leo Sijtsma, om te vertellen over de TCE. Sijtsma vertelt: "Al in 1979, ik woonde - afkomstig uit Lelystad - toen net in Eibergen. In mijn vorige woonplaats was ik betrokken bij een toerclub voor fietsers, en in Eibergen bleek ook wel een groepje belangstellenden te zijn voor zo'n soort club, waar iedereen, man, vrouw, al dan niet met kinderen, samen met anderen kan genieten van mooie ontspannen fietstochten door de omgeving. Dus hebben we een avond georganiseerd, begin 1980, om zo'n vereniging op te richten. In Eibergen had je toen ook al De Stofwolk, meer gericht op 'hard fietsen', wielrennen, dus, Van die club waren ook een paar mensen aanwezig op die avond bij De Klok. Zij vertelden dat de fietstochten die wij voor ogen hadden, ook wel onder de vlag van De Stofwolk konden plaatsvinden. En zij cijferden ons voor, dat het voordeliger was om lid te worden van De Stofwolk, dan om een nieuwe club op te richten. En zo werden we met een man of twintig lid van De Stofwolk." Maar in het fietsseizoen 1980 bleek dat toch niet zo'n succes. "Het was, om het zo maar eens te zeggen, niet echt een 'gelukkig huwelijk'. En daarom hebben we besloten om toch onze eigen vereniging op te richten. Daarvoor was de oprichtingsvergadering bij Don Camillo, op 29 oktober 1980. Toen is de Tour Club Eibergen 'geboren'. Overigens heette de club toen nog ToerClub Eibergen, met oe dus. Dat was om te benadrukken dat het bij ons niet om snelheid gaat om maar gezelligheid en ontspanning. Maar ergens tussen Don Camillo en de akte van oprichting bij de notaris is die 'oe' toch een 'ou' geworden!", lacht Sijtsma, die aantrad als vice-voorzitter van het eerste bestuur van TCE. Hij noemt de naam van mede-oprichter Freddy Rosemann, helaas al overleden, als een grote 'motor' voor het succes van de TCE.

De fietsclub hield zich onder andere bezig met de organisatie van een avondfietsvierdaagse en van de Landelijke Fietsdag, later gecombineerd met Nationale Molendag. "En een groot succes was de Euregio Fietstocht. Dat was een tocht die grensoverschrijdend was, qua routes, van verschillende lengtes, met ook deelnemers uit Nederland en Duitsland. Daaraan deden op het hoogtepunt wel 2.000 mensen mee, ook dankzij het feit dat wij gesponsord werden door een Duitse krant uit het Ruhrgebied", zegt Sijtsma. De organisatie was een grote klus, weet Bernard Boomkamp nog. "We pijlden de routes altijd uit. Nu hebben we lichte, kunststof pijlen, die je eenvoudig op een boom bevestigt of zo. Toen waren het zware metalen pijlen. Die vervoerden we in een aanhangwagen. Je kunt je voorstellen dat er wel eens mensen minder blij met ons waren, als we 's morgens in alle vroegte langsreden, met die rammelende pijlen in de aanhangwagen", vertelt hij met een lach op het gezicht. "En in Duitsland was het vaak hard werken om een paal voor zo'n pijl de grond in te krijgen. Daar zit langs de wegen allemaal puin in de grond."

Sijtsma vult aan: "Nu is iedereen altijd en overal bereikbaar dankzij de mobiele telefoon. Dat was nog lang niet zo tijdens de jaren van de Euregiotochten. Dan riepen we de hulp van een club mensen, Half Watt heette die, zo genoemd naar de 27MC-'bakkies'. Met hun zendapparatuur bemanden ze overal onderweg posten, om in geval van nood snel hulp in te kunnen schakelen. Prachtig was dat!" Hij herinnert zich ook nog de fraaie medailles voor de deelnemers: "We hadden zelf een medaille ontworpen, met daarop de wapens van de gemeenten in het grensgebied waar we door heen fietsten. Heel mooie medailles waren dat, dat vonden de deelnemers aan de tocht ook!" Toen het aantal deelnemers terug liep, werd de organisatie van de Euregiotocht te duur voor de club en stopte TCE met de organisatie. Sijtsma: "In die tijd was ook de deelname aan de Avondfietsvierdaagse tanende. Die hebben we toen omgevormd tot de Eibergse Fietsdagen, met starttijden overdag. Dat is al wel weer jaren een succes. Jammer dat het dit jaar niet door kon gaan vanwege corona."

Omdat er ook een groep leden was, die wel iets harder wilde fietsen dan het gemiddelde fietstochtje met de kinderen, ontstonden de twee 'poten' van de TCE: de 'fiets-en-geniet'-groep, en de 'race'-groep. In 1985 organiseerde de TCE de eerste veldtoertocht. Vanaf het begin waren Jozef Tebroke en Bart Hendriks de grote animators van het veldrijden. Ze ontwikkelden routes en organiseerden het uitzetten met linten en pijlen. "Daarbij werkten we toen - en dat doen we nu nog steeds - samen met allerlei grondeigenaren. Dat biedt gelegenheid om gebruik te maken van terreinen en paden waar je anders niet mag komen. We zijn blij dat we nog steeds een goede naam hebben bij de grondeigenaren, waardoor we dat soort mooie tochten kunnen uitzetten", aldus Sijtsma, die daarin wordt bijgevallen door Boomkamp en Voortman.

De mannen benadrukken nog eens de hoge vlucht die fietsen heeft genomen. Sijtsma illustreert: "Ik weet nog dat de fietsbond alle informatie over de in Nederland georganiseerde fietstochten bundelde en uitgaf. Dat paste toen op een briefkaart! Nu zijn het hele boekwerken, zoveel tochten worden er nu georganiseerd." Voortman: "En we willen dat graag blijven doen. Daarvoor is het wel belangrijk dat alle recreatieve fietsers en mountainbikers zich houden aan de regels en niet overal doorheen walsen. We willen hen graag uitnodigen om lid te worden van onze club! Mooie fietstochten gegarandeerd!"

Het is nog even wachten dus, op de feestelijke viering van veertig jaar TCE. "Maar ik wil wel alvast verklappen dat we wel onze drie jubilarissen Sijtsma, Hendriks en Tebroke zullen verrassen. Hoe? Dat houd ik nog even geheim!"

Meer informatie over de TCE is te vinden op de website. Voor volgend jaar staan al op de agenda: de Eibergse Fietsdagen van 10 tot en met 13 augustus; Bos en Veentocht voor MTB op 21 februari 2021 en de Goossens Gelderslandschap tocht op 14 november 2021.


www.tceibergen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant