Onderweg samen met Joost van Oostrum. Foto: eigen foto
Onderweg samen met Joost van Oostrum. Foto: eigen foto

Achterhoekers rukken op naar Binnenhof

ACHTERHOEK - “Wat gebeurt er allemaal?” Dat was de eerste reactie toen de Ruurlose ondernemers Bert van Zijtveld en Alain Schepers aankwamen bij Hotel Ruimzicht in Doetinchem na de eerste etappe van Horeca in Beweging. De telefoon en mailbox waren bijkans ontploft door de vele reacties.

Het duo begon maandag een inspiratietocht van meer dan 200 km ‘van doolhof naar Binnenhof’. Onderweg spreken de twee met meer dan veertig specialisten en deskundigen over waar de kansen liggen voor horeca in de toekomst.

Burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland stuurde de Ruurloërs op pad vanaf de uitkijktoren in het doolhof in Ruurlo. Van Oostrum prees het initiatief en gaf Alain en Bert een boodschap mee voor premier Mark Rutte. “Het kabinet zou meer moeten werken volgens een scenario, zoals in Ierland. Zo weet iedereen op elk moment precies waar we staan. Nu is er veel onduidelijkheid en te weinig perspectief. Het beleid is soms niet uit leggen”, aldus de burgemeester.

Aan het einde van de Oude Ruurloseweg nam Sjoerd Weikamp van Eventbranche het stokje over. De professionele Achterhoeker is manisch positief, zo omschrijft hij het zelf. Zijn bedrijf kreeg harde klappen. Hij ziet ook licht aan de horizon. “Eventbranche is een vraagbaak geworden. Wij helpen veel bedrijven. Dat is heel natuurlijk ontstaan, zonder dat we het echt in de gaten hadden. We hebben nu veel autoriteit opgebouwd en dat geeft ons bedrijf perspectief voor de toekomst”, vertelt de bevlogen ondernemer.

Na een lunchgesprek met Taco Dorst en Ernst-Jan de Gee van Eetcafé Proeflokaal De Groes in Zelhem werd de pelgrimstocht naar Den Haag vervolgd. Mirjam Koster, voorzitter van de Raad van College van het Graafschap College, wandelde mee. Ze heeft meer dan 10.000 studenten waar ze zeer begaan mee is. Een deel van deze leerlingen heeft behoefte aan contact en praktijklessen, want leren is zoveel meer dan leren. De sociale aspecten, de ontwikkeling van de indentiteit en zelfvertrouwen. Het gaat om zoveel meer dan alleen in een pan soep roeren of aan een automotor sleutelen. Daarom is het van belang dat het kabinet duidelijk onderscheid maakt tussen MBO en HBO.

Koster heeft een duidelijke boodschap aan de premier en het kabinet. “Vraag aan Mark Rutte of hij mee terugloopt van Den Haag de regio in. Daar kan hij ervaren wat voor prachtige dingen er gebeuren in bijvoorbeeld de Achterhoek. Ze weten het meestal alleen van horen zeggen. Tijd dat ze eens echt in de regio gaan kijken!”

Bert van Zijtveld en Alain Schepers wandelen dinsdag van Hotel Ruimzicht in Doetinchem naar Zevenaar. De dag begingt met een ontmoeting met Ronnie Degen, een van de drijvende krachten achter de Zwarte Cross, het grootste festival van Nederland.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden