Ton Kraayenvanger, filmmaker uit Neede. Foto: PR

Ton Kraayenvanger, filmmaker uit Neede. Foto: PR

Filmmaker Ton Kraayenvanger documenteert gang van zaken rond energie-neutraliteit Berkelland

Algemeen

BERKELLAND - Hij steekt MegaWatts energie in het maken van zijn jongste documentaire. Filmmaker Ton Kraayenvanger (74) in Neede legt met zijn camera de activiteiten vast, waarmee de gemeente Berkelland in 2030 energie-neutraal wil worden.

Alle evenementen, van protestacties op straat tot discussies in de gemeenteraad, publiceert hij op YouTube. Vlot, duidelijk en boeiend. Elke nieuwe ontwikkeling verwerkt hij prompt in een actualisatie.
Het nieuws komt van alle kanten op hem af. "Documenteren vreet energie", zegt Kraayenvanger, "vooral nu het energiebeleid dat de regering opdringt aan de bevolking rammelt aan alle kanten. " Zelfs grote energiemaatschappijen zien er geen been meer in. De overheid heeft projectontwikkelaars nagenoeg de vrije hand gegeven om Nederland vol te planten met zonneparken en windturbines. Enkele initiatiefnemers zien er brood in om tussen Haarlo, Neede en Noordijk tenminste vijf mega-windturbines van 250 meter tip hoogte te plaatsen: de hoogste in Nederland. Daarmee hebben ze een golf van verzet veroorzaakt in de gemeente Berkelland. “Als die er komen kun je ze op een afstand van 20 kilometer zien”, waarschuwt een deskundige.
Actievoerders tegen het plan hebben al uitvoerig hun bezwaren uiteengezet in de filmdocumentaire. Zij vrezen dat de windturbines de volksgezondheid zullen schaden, evenals het aanzien van het kenmerkende coulissen-landschap dat een aantrekkelijke factor is in het regionale toerisme. Ook raadsleden vertellen hoe zij met het plan willen omgaan, onder meer in nauw contact met hun kiezers.

Hoor en wederhoor
Als geroutineerd documentairemaker hanteert hij het principe van hoor en wederhoor over het vóór en tegen. Zonder dat krijg je geen breed gedragen en democratisch onderbouwd project, vindt hij. Kraayenvanger heeft dus de initiatiefnemers van het zogenaamde Avinkstuw-plan eveneens uitgenodigd om hun argumenten voor zijn camera uiteen te zetten. “Zij zeggen 'jao. jao' op zijn Achterhoeks. Maar ze houden de boot af bij het maken van een afspraak. Zij blijven echter welkom”, zegt Kraayenvanger.

Protesten in het hele land tegen duizenden zonneparken en windturbines lijken de regering over te halen om de oorspronkelijke groene energieplannen te herzien. Dat levert Kraayenvanger misschien een welkome pauze op. Hij wil graag een poosje rust, maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan. Hij is begonnen aan de documentaire die iedereen op de voet kan volgen en belooft hem af te maken.
In 2018 voltooide hij 'N18, de Film', een documentaire van ruim twee uur over de aanleg van de nieuwe autoweg tussen Varsseveld en Enschede. Het is de eerste film ooit over de aanleg van een autoweg in ons land. De unieke documentaire omvat het hele verhaal van de planning tot en met de uitvoering, die ruim veertig jaar in beslag nam.
Twee jaar lang monteerde Ton al zijn beeld- en geluidsmateriaal en dat van zes medewerkende regionale filmclubs prompt na de opnamen, waardoor de documentaire enkele uren na de ingebruikname van de nieuwe autoweg klaar was voor vertoning.

Prijzenbreker
De Needse filmmaker is al bijna tien jaar gepensioneerd als elektrotechnisch specialist, een vak dat hem werk bezorgde in Europa, het Midden-Oosten en Australië, onder meer op olie boorplatforms. Voor zijn filmhobby reisde hij ook de halve wereld af, van Dubai tot Ethiopië, Nepal en Celebes om terug te komen met verrassende beelden.
Kraayenvanger bouwt voort op tientallen jaren ervaring in het maken van filmdocumentaires. Zijn documentaire over het 'Palestijnse probleem' werd een aantal jaren geleden gelauwerd als openingsfilm van het internationale Al Jazeera Documentaire Film Festival in Doha, Qatar.
Ton maakte ruim 1200 documentaires, lange en korte, allemaal te vinden op YouYube, gerubriceerd in een aantal kanalen. Hij won tal van keren de hoofdprijs in regionale en nationale filmwedstrijden.Meedoen aan filmwedstrijden trekt hem niet meer. Nu telt alleen nog het plezier in het filmen en monteren.
De documentaire over energieneutraliteit in Berkelland informeert de inwoners in detail, helpt bij de opinievorming. Wie voortdurend op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen kan zich abonneren op de YouTubepagina met de Berkelland energie-documentaire. Abonnees krijgen e-mails die hen attenderen op actuele aanvullingen.

Video: Ton Kraayenvanger

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant