<p>Bart achter zijn drumstel in ‘Studio 29’ in Borculo. Foto: Leander Grooten</p>

Bart achter zijn drumstel in ‘Studio 29’ in Borculo. Foto: Leander Grooten

Online muziek maken met Amerika

BERKELLAND – Sinds de eerste lockdown kent menigeen het wankele evenwicht tussen vasthouden wat je hebt en zoeken naar nieuwe manieren. In deze serie bezoeken we Berkellanders om hun manier van omgaan met de situatie te belichten. Deze week: Bart Wentink.

Door Leander Grooten

Hij prijst zich gelukkig dat het werk gewoon doorgaat. Bart Wentink onderhoudt zijn gezin door fulltime te werken in de maakindustrie van filterinstallaties. Daarnaast is hij zelfstandig muzikant met zijn ‘One Man Show Band’. Maar die inkomsten droogden op.

Gezelligheid brengen
Bart speelt sinds jaar en dag drums en geniet van de samenwerking met andere muzikanten. Zo speelde hij in drumbands en dansorkesten en is hij al jarenlang deel van het Berkellandse The Ballad Singers. Regelmatig verhoogde hij met drumstel, microfoon en laptop de sfeer op familiefeestjes en evenementen als harmonicadagen. “Ik vind het leuk om mensen te vermaken, gewoon, gezelligheid brengen.” En dus gooide hij het vanaf de pandemie over een andere boeg.

Verzorgingshuizen en online
Bart besloot in het voorjaar zorgpersoneel en bewoners van een verzorgingscentrum te entertainen. “Senioren mochten geen bezoek meer ontvangen, maar in de tuin kon ik muziek voor ze maken.” Bart zingt aloude liedjes die bekend in de oren klinken van de bewoners, soms vergezeld door een bevriende trompettist of accordeonist. “Zo kon ik bijdragen aan wat positiviteit, dat is het mooiste wat er is.”

Elaine from the USA
Bart zet zijn muzikale escapades graag online, en wel via Facebook Live. En dat het een grenzeloze wereld is, ontdekt de 47-jarige vader toen Elaine Njerve-Zack zich aandiende. Zij woont nabij New York en maakt, net als Bart, muziek op Facebook. “We ontdekten dat we heel wat gemeen hebben, zoals mensen vermaken, ons geloof en de muziek.”
Elaine is een 53-jarige predikante in Amityville die daarnaast ook enkele boeken heeft geschreven. Zij speelt sinds enkele jaren keyboard/piano en accordeon. Elke zaterdagmiddag nemen Elaine en Bart plaats achter hun muziekinstrument om samen te spelen. Vroeg genoeg om de buren van Bart niet lastig te vallen en laat genoeg voor Elaine om niet iedereen wakker te maken. “Het tijdsverschil maakte het even puzzelen.”

Hoedenparade
Bart zit in zijn schuur in zijn tuin in Borculo, ook wel Studio 29, Elaine in Studio 7 in Amityville, USA. “Met handen en voeten komen we er uit, want mijn Engels is niet zo goed.” Muziek is de universele taal die hen de crisis laat vergeten. Regelmatig liggen de twee dubbel van het lachen en steken ze elkaar de loer af met gekke hoofddeksels. En hoewel het geluid en beeld niet altijd superstrak is, vermaak voor elkaar voert de boventoon en ze laten daar graag anderen van meegenieten. “Er kijken tussen de 70 en 120 mensen mee,” zegt de goedlachse Borculoër.

Ooit offline?
Of het er ooit van komt dat ze elkaar live ontmoeten, weet hij niet. Voor nu zijn er gedachten om op te gaan treden met Elaine, die dan online meespeelt vanuit de Verenigde Staten. “Op een feestje, of samen een kerkdienst doen.” Voor het zover is, is de WiFi het heilige middel dat hen samenbrengt. “De muziek blijft sowieso, ook na corona,” besluit Bart stellig.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden