De boom van Sterren Stralen staat er weer
De spar voor de actie 'Sterren Stralen'  wordt geplaatst. Foto: Rob Stevens
De spar voor de actie 'Sterren Stralen' wordt geplaatst. Foto: Rob Stevens

De boom van Sterren Stralen staat er weer

NEEDE/EIBERGEN - Zaterdag was het weer zo ver. Op het driewegkruispunt van Haakbergen, Eibergen en Neede, aan de oude N18, werd met een grote kraan weer een forse spar neergezet en opgetuigd. Al zeventien jaar is de boom het lichtend middelpunt van de jaarlijkse Rotaryclub Neede-Haaksbergen-actie ‘Sterren Stralen’.

Door Rob Stevens

Elk jaar wordt net na de vakantie in de plaatselijke media weer gevraagd om een geschikte boom. Daar komen altijd veel reacties op. Dit jaar werd de uitverkoren boom geveld in de tuin van de familie Hinnen aan de Stationsweg in Neede. Een mooi gevulde fijnspar van vijftien meter hoog. Volgens Hans Hinnen is de spar zo’n 35 jaar oud. Hinnen: “De spar is hier ooit neergedaald als zaailing en heeft bij ons al die jaren de ruimte gekregen groot te groeien.”

Ook dit jaar was het weer een kraan van de firma Herms, voorheen Neco, die de boom van zijn plek takelde en op een dieplader plaatste voor vervoer naar de plek van bestemming. Needenaar Bram Hesselink is de kraanmachinist van de hijskraan. Hij vertelt dat de kraan een hoogte meet van 46 meter, acht ton aan de basis kan hijsen en 2100 kilo aan het puntje. De spar weegt deze keer 1250 kilo.

Zoals inmiddels wel alom bekend is komt de opbrengst van de actie Sterren Stralen ten goede aan ‘kinderen in de knel’ in Neede, Eibergen en Haaksbergen. Het geld komt van de verkoop van kerstkaarten aan inwoners van de drie plaatsten en donaties van bedrijven. Dit jaar zullen in verband met de corona-pandemie niet, zoals gebruikelijk, scholieren van Het Assink langs de deur komen voor verkoop van de kaarten. Scholieren krijgen nu persoonlijk kaarten overhandigd om die in hun nabij omgeving en familie te verkopen. De kerstkaarten kosten 2,50 euro per stuk. Kopers dienen zelf per bank het verschuldigde bedrag over te maken. De actie berust dit jaar op het goed vertrouwen dat een toezegging van koop financieel zelf wordt nagekomen. Vorig jaar bedroeg de opbrengst van Sterren Stralen en de kerstmarkt een kleine 47.000 euro. Daarvan konden vele kinderen blij worden gemaakt met een sinterklaas- dan wel kerstcadeau.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden