Afbeelding

Oerend Smart | Jong geleerd

Opinie

‘We zijn misschien wel de jongste mensen met een zakelijke bankrekening.’ Voor me zitten twee rasondernemers: Harmen Mulder en Jelle Oonk uit Borculo, beiden net 17 jaar geworden. Ze vertellen honderduit over Haroon, hun bedrijf voor bijlessen voor en door middelbare scholieren.

In 2019 deden ze mee aan Zomerondernemer voor jonge ondernemers tussen de 15 en 23 jaar. Ze leerden er in zes weken van alles over ondernemerschap en bouwden ondertussen aan hun bedrijf. Sindsdien is Haroon flink gegroeid. De jongens koppelen slimme koppen die iets bij willen verdienen aan medescholieren die wel een extra steuntje in de rug bij hun schoolvakken kunnen gebruiken. Jelle en Harmen voeren intakegesprekken, kijken wie erbij elkaar passen en regelen alles, tot aan de betaling aan toe.

Steeds opnieuw bedenken ze samen projecten. Al op hun zesde maakten ze samen een schets voor een vakantiepark. En in groep 5 van de basisschool verdienden ze geld met de Goede Doelen Krant die ze zelf bedachten. De volledige opbrengst hiervan ging naar kinderen in Afrika. Niet lang daarna begonnen ze met Jeloon en Harmul, twee fictieve bedrijven op verschillende planeten, waartussen een vriendschappelijke strijd bestaat. De twee zoeken elkaar altijd weer op en werken graag samen. Er moest dus ook een bemiddelingspartij bedacht worden. Zo ontstond de naam Haroon, een samentrekking van hun achternamen.

In het voorjaar van 2020 stapten ze binnen bij jongerencentrum Jimmy’s in Borculo. Daar ontstaat het project Taalmaatjes voor jongeren. Harmen en Jelle doen waar ze goed in zijn: matchen. Jonge statushouders die de Nederlandse taal willen leren koppelen de jongens aan Berkellandse jongeren die het leuk vinden om een ander te helpen.

Jimmy’s is zo’n ander mooi voorbeeld waar jongeren zelf aan de slag gaan. Al heel wat jaren geleden leer ik de bedenkers van Jimmy’s in Groningen kennen, Marloes en Fanny. Ik ging er zelfs een keer heen om te kijken wat ze precies doen en waarom het werkt. Het is echt een plek voor en door jongeren: Jongeren helpen elkaar met elk idee, elke droom, vraag of probleem. Ondertussen zijn er in Berkelland twee Jimmy’s geopend: in Borculo (2018) en in Neede (2019). En ook hier levert het mooie projecten op zoals wekelijkse meidenavonden, koken voor ouderen en meedoen aan de Ondernemersmarkt.

Terug naar Harmen en Jelle. Ik word blij van dit soort types. En ik niet alleen. Ik zie dat veel Achterhoekse bedrijven graag iets extra’s doen voor jongeren die een goed idee hebben en ermee aan de slag gaan. Ze weten elkaar alleen niet altijd te vinden. Daarom is het mooi dat er organisaties zijn zoals Jimmy’s en de andere jongerencentra in de Achterhoek, Plattelandsjongeren en stichting Pak An. Daar worden slimme verbindingen gelegd. Maar het begint altijd met de dromen en ideeën van jongeren.

Helaas hoor ik jonge mensen nog te vaak zeggen: ‘Wat ik wil kan of mag toch niet.’ Denk dus de volgende keer dat je hoort dat je zoon, dochter, buurjongen of -meisje iets wil: ‘Wat nou als het lukt?’ En moedig ze aan om hun verlangen te delen. Want er zijn altijd mensen zoals ik, die klaar staan om ze verder op weg te helpen.

Linda Commandeur zorgt als katalysator in processen voor vertrouwen vanuit beweging

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant