Needse Stan maakt docu over Needse Berg
Stan NieMeijer. Foto: PR
Stan NieMeijer. Foto: PR

Needse Stan maakt docu over Needse Berg

NEEDE - Stan Niemeijer uit Neede (18 jaar) zit in het derde jaar van de opleiding Mediavormgeving aan het ROC in Twente. De opleiding is gericht op grafische, interactieve en media-uitingen, zoals advertenties, displays, websites, brochures, animaties, posters, multimediaprogramma’s en audiovisuele producties. Toen hij voor school een documentaire moest maken, keek hij om zich heen en zag de Needse Berg. Dat leidde tot de documentaire ‘Needse Kleine Berg’.

Door Rob Weeber

De Needse Berg kent een lange geschiedenis die teruggaat tot het mioceen. Zo’n 10 miljoen jaar geleden lag Neede aan het Noordzeestrand. Daarna schoven de ijstijden het gebied binnen en duwden het landschap op. Tijdens de voorlaatste ijstijd, het Saalien, zo’n 150 duizend jaar gelden, ontstond zo de Needse Berg. Sinds dat ‘moment’ vormt de 34 meter hoge berg een onlosmakelijk onderdeel van de leefgemeenschap eromheen. Hij werd archeologisch en beroepsmatig afgegraven, dat laatste voor de steen- en pannenindustrie en de ijzergieterij.

De documentaire Neede Kleine Berg is de eerste documentaire die Stan heeft gemaakt. “Ik vond het onderwerp erg bij Neede, mijn thuisdorp, passen. Om meer van de geschiedenis te weten te komen, ben ik gaan lezen en heb ik een tweetal Needenaren geïnterviewd, Herbert Leussenkamp en Mans Koster. Herbert is lid van de Historische Kring Neede en weet veel van het ontstaan van de Needse Berg. Mans is de man achter de uitkijktoren op de Neede Berg, een van de natuurattracties. Naast de interviews heb ik samen met Bryan Nijhof ook veel sfeerbeelden gemaakt, hij met zijn drone en ik met de camera. Uiteindelijk hadden we ruim vier uur filmmateriaal. Dit is teruggebracht tot een documentaire van 7.41 minuten.”

De productie is tot stand gekomen onder zijn eigen bedrijfsnaam Niemeijermedia. Naast zijn opleiding en werk wil hij graag nieuwe, professionele projecten oppakken, het liefst (animatie)filmpjes. 

 Video: Niemeijermedia

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden