Van links af Ted Kok, John Velthuis, Hennie Scheffer, Nico Wissing, Harry Esselink en Hans Beele. Foto: Karin Stronks

Van links af Ted Kok, John Velthuis, Hennie Scheffer, Nico Wissing, Harry Esselink en Hans Beele. Foto: Karin Stronks

Sealing Valley gepresenteerd aan vakjury

Algemeen

Stemmen voor publieksprijs kan nog

AALTEN – Project Sealing Valley is officieel gepresenteerd aan de vakjury van de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit (GPRK). Vier betrokkenen bij het project hebben hun verhaal verteld aan vier leden van de vakjury. Twintig minuten staat officieel voor de presentatie, er wordt drie kwartier lang door de vakjury aandacht aan het prestigieuze Aaltense project besteed.

De ‘Gebiedenparade’, zo is het presenteren van de genomineerde projecten genoemd, loopt anders dan gepland. Er staat een speciale happening op het programma in een mooie locatie in Gelderland, vanwege de regels rondom corona is gekozen voor een digitale versie. Samen met Hans Beele, initiatiefnemer en eigenaar van project Sealing Valley, heeft Hennie Scheffer van de gemeente Aalten een setting bedacht, op locatie. Hennie Scheffer heeft Sealing Valley namens de gemeente Aalten voorgedragen voor de GPRK. Architect John Velthuis, wethouder Ted Kok van de gemeente Aalten, tuin- en landschapsarchitect Nico Wissing en Harry Esselink van Hoveniersbedrijf Esselink hebben elk vanuit hun betrokkenheid verteld over het tot stand komen van Sealing Valley.

In een halve kring wachten Esselink, Kok, Velthuis en Wissing op het moment dat de live presentatie via Teams gaat beginnen. Als het zover is stelt projectleider GPRK Elbert van der Linden de juryleden voor. Ko Jacobs, directeur ArtEZ, Dennis Martens, landschapsontwerper bij Buro L in O, Marinke Steenhuis, partner bij bureau SteenhuisMeurs, en Leonie Wendker, adviseur bij KAW Leef de Ruimte, zitten achter de schermen om de presentatie vanuit Aalten aan te horen. Wethouder Kok krijgt als eerste het woord, hij merkt op dat de troosteloze uitstraling van leegstaande panden hebben plaatsgemaakt voor een zeer fraai vormgegeven kenniscentrum. Enkele steekwoorden die hier voorbij komen zijn, trots, samen, stimulans, creativiteit, behouden schoorsteen, zeer ruime opzet. “Als kers op de taart wordt ook nog een prachtig park gerealiseerd”, aldus Kok.

John Velthuis spreekt over de vormgeving van de geschakelde gebouwen die, geïnspireerd door het tegenoverliggende station, als wagons aan elkaar zijn gekoppeld. Hij zegt: “Fijne werkplekken, ideaal uitzicht, ruim en licht, binnenkort BREEAM excellent gecertificeerd.” BREEAM is een afkorting van Building Research Establishment Environmental Assessment Method en is een duurzaamheidskeurmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen met minimale milieu-impact.

Nico Wissing vertelt over het ontwerp van de omgeving van de campus, de duurzaamheid, het infiltreren van water, de sociale verbondenheid, het openbare karakter en de kracht van het totaal. Hij vertelt: “We hebben bij de inrichting van de omgeving en de materiaalkeuze ook gelet op de Aaltense structuur, de stationsomgeving, de oude industrie, de schoorsteen, zelfs de Hessenwegen. Zo mogelijk zijn producten uit de streek gebruikt.”

Harry Esselink sluit aan bij de woorden van Wissing, geeft uitleg over het ontwerp van het natuurpark en voedselbos, dat op een derde van het totale terrein, 15 000 m2 groot, naast het kenniscentrum wordt aangelegd. “We hebben in het ontwerp de architectuur van de wagons laten doorlopen door de aanplant in vier blokken van 72 Canadese esdoorns, die in de herfst een prachtig rood blad krijgen, vergelijkbaar qua kleur met het metselwerk van de gebouwen. Het park zal verlopen van cultuur naar cultuurlijk, via natuurlijk naar natuur. We kiezen voor drachtplanten en -bomen, veel bloemenmengsels, goed voor de biodiversiteit. In de hoek komt een soort amfitheater waar mensen kunnen zitten of waar een workshop kan worden gehouden.”

De vierkoppige vakjury krijgt gelegenheid om vragen te stellen. Een bijzondere vraag komt van Leonie Wendker: “Wat was het moeilijkste moment bij het realiseren van dit project?” Wethouder Ted Kok reageert: “Dat is een goede vraag, ik denk het verwerven van de gebouwen en de gronden. Maar in overeenstemming met Hans Beele en de eigenaren is dat goed gekomen.” John Velthuis merkt op: “Geen moeilijkheden tegengekomen. Wij mochten gaan voor een goed traject, niet voor de laagste prijs. De neuzen stonden allemaal dezelfde kant op.” Nico Wissing beaamt dat: “De integraliteit met de architect, het hergebruiken van gronden en elementen, met respect met elkaar neergezet.”

Op 18 december wordt het winnende project via livestream bekend gemaakt. Voor de publieksprijs kan nog worden gestemd tot en met 14 december via de website https://sprekend.gelderland.nl/gprk2020 .

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant