Chiel te Loeke in zijn werkplaats. Foto: Leander Grooten

Chiel te Loeke in zijn werkplaats. Foto: Leander Grooten

Passie voor de trompet

Algemeen

WINTERSWIJK – De ontstaansgeschiedenis van de trompet reikt terug tot 2000 jaar voor Christus en wordt in oude geschriften al genoemd. Hij is te horen in symfonie- en fanfareorkesten en in onder ander jazz, pop en bigbands. Chiel te Loeke (27) is naast bespeler van het instrument inmiddels ook eigenaar van een reparatie werkplaats waarin hij medemuzikanten met liefde voor het instrument adviseert.

Door Leander Grooten

Chiel komt uit Beltrum en muziek en de trompet is hem met de paplepel ingegoten. Zijn opa en vader speelden ook, ook bij dezelfde muziekvereniging. Ondanks dat hij inmiddels in Winterswijk woont, blijft hij deel van het orkest in zijn geboortedorp.

Ambacht als hobby
De jonge Chiel vond het vroeger niet alleen leuk om trompet te spelen, maar wilde het instrument ook kunnen verbeteren. “Ik had een werkplaats waar ik deukjes uit de trompet haalde en instrumenten schoonmaakte.” Hij kreeg er handigheid in, deed het ook voor medemuzikanten en kocht hier en daar een vervallen trompet om op te lappen. En zo ontstond er langzamerhand een hobby die nu is uitgegroeid tot een eigen bedrijf: te Loeke Koper.

Service, onderhoud, verkoop
De Winterswijker Freddy Oonk kondigde in september aan te stoppen met Oonk Klein Koper. Voor Chiel was het dè kans: “Het was geen moeilijke beslissing, ik heb er enorm plezier aan met instrumenten en muzikanten bezig te zijn en wilde het graag overnemen.” Met zijn ambachtelijke ervaring geeft hij advies en service rondom schoonmaken en onderhoud van koperinstrumenten. “Soms wachten mensen te lang, terwijl een periodieke onderhoudsbeurt van het instrument grotere problemen voorkomt. De prijzen zijn niet hoog en je instrument behoudt zijn kwaliteit.” Ook verkoopt hij eigenhandig gereviseerde trompetten. “Grappig detail is dat ik mijn eerste eigen trompet ooit bij Freddy Oonk heb gekocht, zo is de cirkel weer rond.”

Deukjes en toon
Koperinstrumenten als trompet, trombone en bariton zijn gemaakt van messing. “Dat is zacht materiaal waar best snel een deukje in komt. Die kan ik repareren.” De werkplaats achter zijn huis aan de Generaal Berenschotweg is voorzien van genoeg gereedschappen om dit specifieke ambacht uit te oefenen. Daarnaast heeft hij de kennis hoe hij de klank van het instrument kan veranderen. “Een trompet in een bigband klinkt anders dan in een popband. Het proces van samen met een medemuzikant die zoektocht aan te gaan, is ontzettend mooi om te doen.”

Vele muziekverenigingen
Te Loeke werkt hiernaast parttime als ambtenaar voor de Gemeente Doetinchem. Hij nam de klantenkring van Freddy Oonk over, als enige speler op dit vlak in de Oost-Achterhoek, maar schuwt een breder netwerk niet. Zo bieden de vele muziekverenigingen die de regio rijk is, een kans. “Ze kunnen hun instrumenten langsbrengen voor revisie en advies. Hetzelfde geldt voor individuele koperblazers. Een instrument van een paar duizend euro is het waard om soepel te gebruiken, goed te klinken en zonder beschadigingen te zijn. Toch?”

Zelf muziek maken
Naast zijn lidmaatschap bij de Beltrumse harmonie, speelt Te Loeke in meerdere formaties waaronder een brassband en het Oostenwind Collectief. Binnenkort maakt hij kennis met een regionale funk- en soulband om deel te nemen in de blazerssectie. Want uiteindelijk is hij muzikant. “Ik heb passie voor de trompet, zowel voor de klank als het instrument. Ik vind het fantastisch om er zo intensief mee bezig te zijn,” besluit hij.


teloekekoper@gmail.com

06-23997691

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant