Lezers schrijven | windmolens

Lezers schrijven | windmolens

In de rubriek Berkelbericht van uw blad Achterhoek Nieuws lees ik het pleidooi van Wethouder Teselink voor windmolens in de gemeente.

Hij gebruikt daar een aantal argumenten voor, waarbij voor mij uitspringt: Vooruitgang. Immers, stilstand is achteruitgang, zegt het spreekwoord. Echter, het dogmatisch gebruik van dit begrip wekt de indruk alsof het niet uitmaakt of je vooruit gaat naar de hel of naar de hemel. De economische positie van de boeren bijvoorbeeld, is in financieel opzicht zeker vooruitgegaan. De prijs die dat gekost heeft zien we nu op het Binnenhof: een halve oorlog, en in doodgespoten weilanden, verdwenen flora en fauna en een verschraald landschap. Doorgeschoten economisme .

Dan noemt hij droogte in de Achterhoek het gevolg van stilstand. Is dat zo, of juist van verkeerde vooruitgang?

Hij noemt minder stroom gebruiken geen oplossing. Waarom niet? Prijsaanpassing kan het probleem ook oplossen, alleen, daar durft geen politicus zich aan te wagen. Gewoon lafheid dus.

Bedenk daarnaast eens wat zo’n windmolen kost aan energie, materiaal, en of je die investering niet beter in mensen kan doen. Want die staan steeds meer aan de kant, en wat dat aan verliezers oplevert, daarvoor heb ik er teveel gezien de laatste 50 jaar.

Een bloeiende economie is het stokpaardje van iedere politicus. Een stabiele economie, hé, hadden we, achteraf in 2050 concluderend, 30 jaar geleden maar aan gedacht. Oké, wat minder glamour voor de bestuurders, en daar zit nu het probleem.

Tenslotte klinkt het je kinderen erbij halen dan wat demagogisch. Laten we het bij politiek houden.


Rob van Iren
Lange Dreef 17
Borculo

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden