Burgemeester doet beroep op Berkellanders
<p>Burgemeester Van Oostrum roept iedereen op zich aan de regels te houden. Foto: PR</p>

Burgemeester Van Oostrum roept iedereen op zich aan de regels te houden. Foto: PR

Burgemeester doet beroep op Berkellanders

BERKELLAND - Corona blijft het land in zijn greep houden. Een groot deel van Nederland is op de Covid-kaarten van de rijksoverheid diep paars gekleurd. Dat geeft aan dat de situatie nog steeds zeer ernstig is. Ook voor de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland, waar Berkelland onder valt, is dat het geval. Reden voor burgemeester Joost van Oostrum ook hier iedereen nog eens aan de ernst van de situatie te herinneren. Van Oostrum: “Ik maak me zorgen. Ik doe een beroep op iedereen de regels in acht te nemen. Die getallen moeten echt omlaag.”

Door Rob Stevens

Het leek de afgelopen weken langzamerhand de goede kant op te gaan, het aantal Covid-meldingen daalde. Maar nu lijken de cijfers te stagneren. Een tendens die trouwens landelijk is te zien. Van Oostrum vertelt dinsdag (24 november) dat de week ervoor 93 Berkellanders positief getest zijn. Maar een fractie minder dan de week daarvoor. Hij doet daarom een beroep op alle inwoners van Berkelland de Corona-regels in acht te nemen. Van Oostrum: “Het is iets dat we alleen samen kunnen doen. Zeker met de maand december in zicht. De periode dat mensen toch de neiging hebben elkaar op te zoeken voor wat gezelligheid tijdens de feestdagen in die donkere maand.” Wethouder Van Haaren valt hem bij met de opmerking dat die alertheid op het naleven van de regels ook nodig is om de beschikbaarheid van zorgmedewerkers op peil te houden. Dat is een kwestie van solidariteit.

Van Oostrum geeft aan dat hij, als de situatie niet veranderd, gedwongen is lokaal tijdelijk strengere maatregelen te nemen, bijvoorbeeld een lock down die dan geldt voor openbare gelegenheden. Om zo weer grip op de negatieve ontwikkeling te krijgen. Van Oostrum: “We willen weer toe naar de categorie ‘waakzaamheid’. De horeca zou in het ergste geval wellicht nog langer gesloten moeten blijven. In de eerste Corona-golf eerder dit jaar zijn zes mensen overleden, dat getal staat nu al op veertien.”

Het aantal mensen dat in de tweede Corona-golf in Berkelland positief getest is op COVID-19 heeft een piek op 30 oktober met 160 positieve testen per 100.000 inwoners. Op 16 november is het laagste aantal gemeten met 9,1 positieve testen per 100.000 inwoners. Na een piekje op 20 november van 54,9 positieve testen blijft het getal sindsdien gestaag rond de 25 hangen. Afgelopen zondag kwamen er weer elf nieuwe gevallen bij (twee minder dan twee dagen ervoor) en stond het aantal op 25.1. Van een duidelijke daling is nog geen sprake. Berkelland zit maandagmorgen op basis van het weekgemiddelde daarmee in de categorie ‘ernstig’ dicht tegen ‘zeer ernstig’ aan.

De overheid hanteert vier categorieën met bijbehorende kleurcodes om de ernst van de situatie aan te geven: Waakzaam-Zorgelijk-Ernstig-Zeer Ernstig. Om Covid-verspreiding een halt toe te roepen gelden de volgende basisregels. Het volhouden van de basismaatregelen blijft cruciaal om het aantal besmettingen terug te dringen. Wie klachten heeft, ook als ze mild zijn, blijft thuis en laat zich zo snel mogelijk testen. Wie besmet is, roept hulp in van anderen voor boodschappen en andere klusjes, zodat de besmette persoon thuis kan blijven. Iedereen houdt anderhalve meter afstand en wie op een drukke plek is, gaat weg. Vanaf dinsdag 1 december geldt de plicht om niet-medische mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes, op straffe van een boete van 95 euro.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden