Jeanine (boven) en Anke benoemen de grote saamhorigheid tijdens het online interview. Foto: Leander Grooten

Jeanine (boven) en Anke benoemen de grote saamhorigheid tijdens het online interview. Foto: Leander Grooten

'Het begrip is groot in Berkelland'

Algemeen

BERKELLAND – Aandacht voor de medemens is in 2020 uitgegroeid tot een hoge prioriteit in de samenleving. De Voormekaarteams in Berkelland bieden concrete hulp en ondersteuning op vele leefgebieden voor inwoners van Berkelland. Maar hoe geef je dat vorm als sociaal contact niet meer vanzelfsprekend is? Een kijkje in het werk van Voormekaar, de sociale wijkteams van de gemeente Berkelland tijdens corona.

Door Leander Grooten

Jeanine Ebbers en Anke te Woerd werken in de regio Borculo, Beltrum, Geesteren, Haarlo en Gelselaar als medewerkers van het Voormekaarteam; Anke richt zich op alle inwoners maar vooral op jeugd en gezinnen, Jeanine op welzijn voor alle inwoners. Beiden zien niet alleen maar kommer en kwel ontstaan door corona, hoewel ‘harde’ conclusies daarover nog niet te trekken zijn.

Toch de weg vinden
Geen wekelijkse inloop meer waar het Voormekaarteam informatie en advies kan geven of direct kan toe leiden naar specifieke zorg. “Maar ze vinden de weg wel naar ons, de zorgaanvragen zijn niet gedaald,” zegt Jeanine Ebbers. Ook Anke ziet geen daling van zorgvragen. “Maar wel concrete opvoedvragen, bijvoorbeeld over hoe om te gaan met opstandig gedrag van hun kinderen.” Of dit gedrag meer tot uiting is gekomen door corona of dat ouders het eerder zorgelijk vinden, is vooralsnog de vraag.

Veel oog en oor
De collega’s zien naoberschap juist nu om hen heen sterk naar voren komen. “Er zijn veel initiatieven van maatschappelijke organisaties, maar burgers onderling zorgen ook voor elkaar en hebben een luisterend oor.” Anke valt haar bij: “Jongerenorganisatie Jimmy’s heeft goed zicht op vragen die leven bij jeugd en samen zoeken zij creatieve werkvormen. Het is fijn om te zien dat de mensen hier nog ècht om elkaar geven.”

Online animo
Anke en Jeanine zien een nieuwe werkelijkheid ontstaan nu ‘normaal’ contact is weggevallen, met de nodige voordelen. Zo heeft de mantelzorgverwenattentie meer mantelzorgers bereikt dan in de ‘normale’ opzet en namen meer mensen deel aan de online Maand van de Opvoeding. Voor de toekomst zijn dit belangrijke leermomenten om niet ‘zomaar terug naar het oude’ te gaan.

Beeldschermperikelen
In het voorjaar strandde een online overleg nog wel eens in praktische problemen rondom beeld- of geluidskwaliteit, nu valt dat reuze mee. Jeanine: “Niet alleen bij collega’s. Zelfs de oudere generatie heeft de videoconferentie goed onder de knie gekregen.”
Anke vult aan: “We ontdekken dat er meer online mogelijk is, dan we dachten. Dat merk ik ook bij mijn begeleidingscontacten; ook zij staan er meer voor open.”
Als het noodzakelijk is, kunnen huisbezoeken evengoed afgelegd worden. “Ik kan een gespannen sfeer in een gezin niet aanvoelen via een beeldscherm,” vertelt Anke,” dat kan een reden zijn, na overleg met collega’s.”

Begrip en geduld
Wat de thuiswerkers opmerken, is een hoge mate van geduld en onderling begrip, waarbij iedereen wat liever naar elkaar lijkt te zijn. “Als er een beeld wegvalt of iemand wordt door de kinderen gestoord in een online meeting raakt niemand geïrriteerd. We begrijpen van elkaar dat dat er nu eenmaal bij hoort.” Wat de collega’s wel missen, zijn de kletspraatjes bij de koffie. “Overleggen zijn meer taakgericht geworden, maar de mens achter de collega moet je bewuster opzoeken.”

Sterkte gewenst
Het Voormekaarteam ervaart dat de Berkellander met opvallend veel compassie voor de medemens zich door de crisis slaat. Er is een hoge mate van omzien naar elkaar en er heerst geduld en begrip dat het allemaal anders gaat dan ‘we’ gewend waren. “Ik wil de inwoners een hart onder de riem steken,’ besluit Jeanine Ebbers,” want het is een moeilijke tijd en voor velen is december een extra zware maand. Maar ik geloof dat we er ons goed doorheen slaan, en dat de inwoners van Berkelland dat met elkaar gaat lukken. Kop op!”

Foto onderschrift: Jeanine (boven) en Anke (onder) benoemen veel saamhorigheid tijdens het online interview.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant