Anjo Bosman plant een berkje. Foto: Rob Stevens
Anjo Bosman plant een berkje. Foto: Rob Stevens
video

Boompjes geplant op midwinterhoornplantage

Algemeen

EIBERGEN - De midwinterhoornplantage, onder aan het talud van de N18 bij de Stokkersbrug in Eibergen, krijgt steeds meer vorm. Een groot aantal particulieren, stichtingen en verenigingen doneerden één of meerdere bomen aan de Midwinterhoorngroep Eibergen. Maandag werden de eerste boompjes geplant. Door wethouder Anjo Bosman namens de gemeente Berkelland en Peter van Heek als kersverse voorzitter van Marke Mallem.

Door Rob Stevens

De midwinterhoorngroep had beide vertegenwoordigers uitgenodigd om een feestelijk tintje aan het planten van de eerste gedoneerde boompjes te geven. Anjo Bosman plantte een berkje en deed de toezegging ook de eerste berk te komen ‘oogsten’. Naar verwachting over een jaar of tien. Bosman: “Dit is een prachtig project. Het zou mooi zijn als ik die eerste oogst dan nog steeds als wethouder kan doen.’’ De planters werden verrast met een flesje Midwinter Hoornbier, gebrouwen door brouwerij Vechtdal in Dalfsen.

Marke Mallem en de Midwinterhoorngroep Eibergen zijn naobers. De 45 hectare Berkelgronden die Marke Mallem beheert en onderhoudt tussen de stuw bij de Stokkersweg en de stuw Mallem ligt tegen de midwinterhoornplantage aan. De tien wilgjes die geplant werden voor Marke Mallem door Peter van Heek en het duo dat er verantwoordelijk is voor het onderhoud, Guus ten Brinke en Jan Willemink, vullen een complete rabatsloot.

Op het midwinterhoornperceel is twee weken geleden de zeecontainer met educatief materiaal geplaatst. Het frame voor de veertig meter grote midwinterhoorn nadert inmiddels zijn voltooiing bij firma Slootsmid in Borculo. Maandagmiddag werden dus de eerste boompjes in de taluds van de rabattenslootjes geplaatst. In de schuine kant van de slootjes zodat ze met een mooie kromming naar het licht toe groeien. Die kromming zorgt over een aantal jaren voor de karakteristieke vorm van de midwinterhoorn die er uiteindelijk van zal worden gemaakt. In totaal zijn tweehonderd bomen gedoneerd.

Video: Rob Stevens

Jan Willemink, Peter van Heek en Guusten Brinke planten tien wilgjes van de Marke Mallem. Foto: Rob Stevens

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant