Relatief rustige jaarwisseling
Oliebollen op de Brink. Foto: Rob Stevens
Oliebollen op de Brink. Foto: Rob Stevens

Relatief rustige jaarwisseling

BERKELLAND - De jaarwisseling is volgens burgemeester Joost van Oostrum ook in de gemeente Berkelland relatief rustig verlopen. Van Oostrum: “Er waren een aantal kleine overlastmeldingen maar eigenlijk geen noemenswaardige incidenten. Wel waren er overdag wat carbidschoten te horen en was er ’s nachts vuurwerk te zien, maar aanzienlijk minder dan voorgaande jaren.”

Door Rob Stevens

Zijn ervaring zal ook de indruk van Berkellanders zelf zijn geweest. Vooral rond twaalven werd nog wel wat sierwerk afgestoken. Maar alles leek qua omvang toch onvergelijkbaar met andere jaren. Op twitter laat Joost van Oostrum weten de laatste dag van het jaar met BOA’s van de gemeente op pad te zijn geweest. En ’s avonds was hij bij de start van de avonddienst op het politiebureau. Zijn indruk is dan al dat inwoners van ‘Berkelland zich verantwoordelijk voelen voor een veilige oudejaarsdag’. Hij hoopt dat die trend zich in de nacht voor zal zetten. Die hoop werd dus realiteit.

De jaarwisseling is in de hele veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland relatief rustig verlopen. De brandweer werd tijdens oud en nieuw 56 keer gealarmeerd. Vooral voor brandjes in containers, auto- en afvalbranden. Bij de vorige jaarwisseling lag het aantal meldingen bijna twee keer zo hoog: toen waren er 117 meldingen. In de veiligheidsregio zijn zestien vuurwerkslachtoffers behandeld. Twee personen moesten naar het ziekenhuis, veertien mensen werden op de huisartsenpost geholpen. Het ging om letsel aan handen, voeten en het gezicht. Deze incidenten, ontstaan door carbidschieten en kindervuurwerk, vonden vooral plaats voor middernacht. Burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn, tevens voorzitter van deze Veiligheidsregio, meldt: "Het lijkt er op dat de gezamenlijke preventieve aanpak van hulpverleners, gemeente, jongerenwerkers en inwoners, heeft gewerkt."

Al met al bleef de extra druk op de spoedeisende hulp door vuurwerkletsel beperkt. En dat was natuurlijk de gedachte achter het landelijk uitgevaardigde vuurwerkverbod. Omdat het momenteel in de ziekenhuizen ‘alle hens aan dek’ is om de vele coronaslachtoffers bij te staan. Velen vinden dat een landelijk algeheel vuurwerkverbod in het vervolg de standaard zou moeten worden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden