Betsie Weikamp op haar vertrouwde werkplek bij Achterhoek Nieuws in Lichtenvoorde met haar vertrouwde krant. Foto: Gerwin Nijkamp
Betsie Weikamp op haar vertrouwde werkplek bij Achterhoek Nieuws in Lichtenvoorde met haar vertrouwde krant. Foto: Gerwin Nijkamp

‘De mensen, daar heb ik het altijd voor gedaan'

Algemeen

Betsie Weikamp neemt na ruim twintig jaar afscheid bij Achterhoek Nieuws

Door Gerwin Nijkamp

LICHTENVOORDE – Een geboren Lichtenvoordse is ze niet, maar als je ‘Betsie van de Elna’ wordt genoemd, dan verdien je toch wel een plek in de eregarde van de Keistad. Zelf moet Betsie Weikamp (66) daar niets van weten. “Laat mij maar lekker op de achtergrond staan.” Gelukkig wil ze - na een beetje aandringen - toch meewerken aan een afscheidsinterview in aanloop naar haar pensioen. Die spotlight verdient ze zeker, na ruim twintig jaar een rol in de lokale nieuwsvoorziening te hebben gespeeld. Met name voor de Elna, maar later ook voor de Groenlose Gids en de andere titels van Achterhoek Nieuws. “Je doet het voor de mensen. Als zij iets hebben aan wat ik doe, dan geeft mij dat voldoening.”

We schrijven 1999, een jaar waarin een biertje op de kermis nog met guldens wordt betaald en de uitslag van het bloemencorso nog niet op social media te vinden is. Betsie reageert op een vacature voor correspondenten bij de Elna. Het schrijven is iets waar ze bij toeval is ingerold. Naast het bijstaan van haar man en muzikant Tonnie Weikamp en het verzorgen van de nodige cateringklussen, schrijft ze zo nu en dan wat voor het blad van het dweilorkest. Ook is ze als vrijwilliger betrokken bij de Lichtenvoordse kabelkrant. “Al snel nadat ik begon bij Elna, had ik er echt een dagtaak aan. Mensen wisten me te vinden voor allerlei verhalen.”

Omdat het van beide kanten goed bevalt, treedt ze al na een aantal maanden in vaste dienst bij Weevers, destijds de uitgever van Elna. Anno 2020 wordt het Eerste Lichtenvoordse Nieuws- en Advertentieblad samen met nog elf andere titels uitgegeven door Achterhoek Nieuws. Deze uitgeverij is in 2015 ontstaan uit een samenwerking tussen Weevers en BDU.

‘Betsie van de Elna’
Betsie gaat na de millenniumwisseling van toneelvoorstelling naar huwelijksjubileum en van bedrijfsreportage naar interview met iemand die een bijzondere hobby heeft. In zowel Lichtenvoorde als de omliggende kerkdorpen is ze een graag geziene gast. “Doordeweeks, ’s avonds, in de weekenden, dit werk houdt je altijd bezig”, kijkt Betsie terug, die langzaam maar zeker vergroeit met ‘haar’ krant. “Als mensen me ‘Betsie van de Elna’ noemen, kan ik dat wel waarderen, maar als mensen zeggen: ‘Kijk, daar loopt de Elna’, dan vind ik dat minder leuk. Dat klinkt alsof je van roddelen houdt.” Los van het feit dat ze natuurlijk gewoon Betsie heet, wil ze daar ver van blijven: eerlijkheid staat hoog bij haar in het vaandel.

Goed luisteren
Dat wordt niet anders als haar rol meer verschuift van de redactie naar de commercie. “Al tijdens het interviewen merkte ik dat ik het leuk vond om ondernemers te adviseren hoe ze hun verhaal het best kunnen vertellen”, zo verklaart ze de switch. Dat ze ook als media-adviseur geen opleiding of achtergrond heeft, deert totaal niet. “Goed kunnen luisteren, is het meest belangrijk”, weet Betsie maar al te goed. Salestrainingen en -cursussen zijn aan haar niet echt besteed. “Ik probeer me voor de klant zo goed mogelijk te verplaatsen in hoe een lezer een tekst zal lezen of een advertentie zal bekijken. Daar ga je dan mee aan de slag.”

Zo leert ze in de loop der jaren haar klanten goed kennen, en de klanten haar. Zij zullen Betsie typeren als een belangstellend en menselijk persoon. “Ik smeer iemand nooit zomaar wat aan. Ook als ondernemers zelf met een idee komen waarvan ik denk dat het niet werkt, zeg ik dat meteen.” Natuurlijk is er in al die jaren ook wel eens iets misgegaan. “Daar kon ik ’s nachts echt wakker van liggen.” Door eerlijk te zijn en in oplossingen te denken, probeert ze altijd zo gauw mogelijk de frustratie weg te nemen. “Met een lach kun je vaak een hele hoop zeggen.”

Corona
Het afgelopen jaar was natuurlijk geen fijne periode om naar het pensioen toe te werken. “Het leek wel of ik zo alvast kon wennen aan minder contact met collega’s en klanten”, klinkt het wat somber. Rustig haar tijd ‘uitzitten’ was er voor Betsie absoluut niet bij. Tijdens deze lastige periode ging ze voorop in de strijd en stond ze klaar voor collega’s, klanten en lezers. “De Elna voelt echt als mijn krant en daarnaast voelt het goed om wat te kunnen betekenen voor de mensen in deze intensieve tijd. En natuurlijk was het fijn als klanten iets extra’s voor ons deden. Een hele mooie waardering.”

Zoals bij veel bedrijven het geval is, zien ook de medewerkers van Achterhoek Nieuws elkaar weinig in deze tijden van corona. Betsie miste dat onderlinge contact ontzettend. Een baan is voor haar meer dan alleen werk, je deelt er lief en leed met elkaar. “Dat zal ik ook in de toekomst gaan missen.”

Toekomst
Hoe die toekomst er precies uit gaat zien, weet ze nog niet. Maar maatschappelijk betrokken zal ze zeker blijven. “Ik hoop dat we corona gauw achter ons laten en dan kijk ik wat er op mijn pad komt. Ik wil echter vrijwilligerswerk doen waarmee ik mensen geen betaald werk ontneem”, legt Betsie uit. “Als het even kan, wil ik in maart in ieder geval helpen op een van de stembureaus.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant