<p>De initiatiefnemers van het project warmtefoto's in Rietmolen. Foto: Rob Weeber</p>

De initiatiefnemers van het project warmtefoto's in Rietmolen. Foto: Rob Weeber

Gratis warmtefoto van huizen in Rietmolen

RIETMOLEN - De Agem, met het Energieloket voor de acht Achterhoekse gemeenten, houdt zich bezig met het versnellen van de energietransitie in de Achterhoek. Een van de lopende programma’s is het in kaart brengen van warmteverlies via de buitenkant van woningen. Huizenbezitters kunnen een gratis warmtefoto laten maken en daarmee inzicht in energieverlies. Na Noordijk heeft zich ook de Stichting Gemeenschap Rietmolen voor het project aangemeld.

Initiatiefnemers van de stichting zijn Jeroen Hartgerink en Patriek Piepers. Zij zagen de actie op Facebook en meldden zich bij de Agem. “Het project is een samenwerking met de gemeente Berkelland,“ legt Hartgerink uit. “De gemeente betaalt de Agem en zij voert het op haar beurt met hulp van de inwoners uit. Zo’n warmtefoto geeft nauwkeurig weer hoe het met de isolatiewaarde van de spouw is gesteld en waar dus energie weglekt. Het toont niet alleen de plekken waar geen isolatie zit, maar ook plekken waar de isolatie is weggezakt of waar koudebruggen ontstaan zijn. Verder laat het kieren, naden, lekkages en bouwgebreken zien.”

Minimaal 15°C verschil
De actie geldt voor alle woningen in het parochiegebied Rietmolen. Daaronder vallen ook woningen in het buitengebied binnen de gemeente Haaksbergen. De komende tijd zijn de twee initiatiefnemers druk met het onder de aandacht brengen van de gratis scan. Het doel is zo’n 80 à 100 woningbezitters te enthousiasmeren voor het project. Maandagavond hadden zich al vijftig woningbezitters opgegeven. “Iedereen die geïnteresseerd is in een warmtefoto kan zich direct via de website van de Agem aanmelden,“ aldus Piepers. “Tien vrijwilligers hebben zich aangemeld om de foto’s te nemen. Zij krijgen van de Agem een korte cursus hoe ze een warmtefoto moeten nemen en gaan vervolgens per duo met de camera op pad. De foto’s worden ’s morgens vroeg genomen, als de zon de woning nog niet opwarmt. Voor een goed resultaat moet er namelijk minstens een temperatuurverschil tussen binnen en buiten zijn van 15°C. Daarom worden de respondenten gevraagd om de nacht voor de foto de verwarming te laten branden.”

Na het nemen van de foto’s wordt er door de Agem op een centrale plek in Rietmolen uitleg gegeven over de genomen foto’s. Vervolgens kunnen bewoners individueel een gesprek aanvragen. Belangrijk om te weten is dat er geen enkele verplichting bestaat om ook daadwerkelijk isolatiemaatregelen te nemen. Dat is niet de insteek van het project. De foto’s worden vanaf medio februari tot naar verwachting begin maart genomen. Begin april zou iedereen bericht moeten hebben ontvangen van de Agem. Aanmelden kan via: www.agem.nl/warmtefoto/warmtefoto-s-in-jouw-buurt/aanmelden-voor-een-warmtefoto .

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden