Foto: PR

Vaste planten, brandalarm, inloopdouche en vrije looppaden: langer thuis wonen

Ouderen in verzorgingshuizen plaatsen alsof het vanzelfsprekend is? Dat doen we eigenlijk niet meer. Ouderen willen langer zelfstandig thuis blijven wonen en zorg kunnen dragen voor zichzelf. Een goede ontwikkeling, zo vindt de Rijksoverheid die hier nu verschillende steunmaatregelen voor getroffen heeft. In 2020 was er € 340 miljoen beschikbaar om hiermee aan het werk te gaan, onder andere voor mantelzorg, aanpassen van de woningen en betere ondersteuning en zorg aan huis.

Is langer verantwoord thuis blijven wonen ook iets voor jou of wellicht je ouders? Dan zijn er een aantal dingen die je zelf al voor kunt bereiden. Hoe eerder je begint, hoe makkelijker het wordt en hoe eenvoudiger het is om de kosten en tijd te spreiden over een langere periode.

Veiligheid staat hoog op de planning

Ouderen die op zichzelf kunnen blijven wonen, hebben vooral één groot risico en dat is een nare valpartij. Met minder lijmstof in de botten en meer kalk is het lichaam niet zo eenvoudig in staat om een val goed op te vangen. Wanneer dit gebeurt en er niemand in de buurt is, kan dit nog veel vervelendere gevolgen hebben.

De beste optie is het voorkomen van een valpartij. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een inloopdouche in de badkamer met antislipmatten en handgrepen aan de muren voor extra grip bij het opstaan, zitten en afdrogen. Ook is het goed om eens te kijken naar de drempels en vloerkleden in huis. Dit zijn namelijk ook risicofactoren omdat mensen zo makkelijk kunnen struikelen, zeker mensen op leeftijd.

En gaat het om veiligheid, dan gaat het ook om voorzorgsmaatregelen. Wat te denken van rookmelders die waarschuwen bij rookontwikkeling? Inbraakpreventie om ervoor te zorgen dat er geen ongewensten binnen kunnen komen, én uiteraard een goed intercomsysteem zodat er altijd iemand bereikt kan worden.

Regelmatige checks

Een manier om ouderen langer thuis te laten wonen, is door regelmatig poolshoogte te nemen. Dat kan gedaan worden door buren, kinderen of mantelzorgers. Een dagelijks bezoekje zorgt ervoor dat de oudere niet vereenzaamd en het is tevens een goede manier om te kijken of alles nog lukt. Een kopje koffiedrinken op een vast moment om ‘even bij te praten’ is een prima excuus om dit vorm te geven.

Een goed leefklimaat

Tegenwoordig zijn veel woningen veel te goed geïsoleerd en leven we in een binnenhuisklimaat dat niet gezond is. Voor ouderen kan dat extra gevaarlijk zijn. Zorg daarom voor genoeg ventilatie (toevoer van frisse lucht en afvoer van vocht) en voeg vaste planten aan de inrichting toe om ervoor te zorgen dat het leefklimaat in huis nog beter wordt.

Op die manier wordt verantwoord langer zelfstandig blijven wonen namelijk een stuk beter haalbaar.

Dit artikel wordt u aangeboden door Plant & Grow. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden